Szegedi Arcok

Csütörtökön lilába, a hit és remény színébe öltözik a Dóm – jön a Koraszülöttek Világnapja Szegeden

Minden évben november 17-én lila színt öltve magunkra tisztelgünk azok előtt a pici hősök előtt, akik ideje korán érkeztek erre a világra, és nagy csatát kell, hogy megvívjanak rögtön a születésük után, mire szüleik szerető, ölelő karjaiban érezhetik az otthon melegét. Ő értük, és a hozzájuk hasonlóan emberfeletti módon küzdő szüleikért, a gyermekintenzív osztályokon dolgozó orvosokért, és ápolókért, és mindenkiért, aki most nehéz és traumatikus élethelyzetben van, november 17-én, csütörtökön, a Koraszülöttek Világnapján, 17 órától lila színben fog pompázni a Szegedi Dóm.

Idén az eseményhez kapcsolódóan kerül bejelentésre egy rendkívüli együttműködési rendszer létrejötte, melyről a kezdeményezés megálmodóival, a 2020-as Kiemelt Példamutatásért díjas ismert jótevővel, Antoni Dusánnal, az Országos Koraszülött Gyermekjólét Alapítvány alapítójával és Dr. Rádi Katalinnal, az immáron 10 éves Korábban Érkeztem Alapítvány alapítójával, az alapítványhoz tartozó Koramentorház tagjával beszélgettünk.

MAGYARORSZÁGON A CSALÁDOK 9%-ÁT ÉRINTI A KORASZÜLÖTTSÉG

Dr. Rádi Kata elmondta, ma Magyarországon a családok 9%-át érinti a koraszülöttség. Mint mondta, nagyon nem mindegy a gyermek egészsége szempontjából, hogy egy extrém koraszülött gyermekről beszélünk, vagy egy kései koraszülött gyermekről. Bizonyos esetekben akár 3-4 hónapon keresztül is a koraszülött intenzív osztály lakója lehet egy család. “A régióban bent vagyunk a szülészeteken és a terhespatológián, ahol a szupermentoraink támogatják a koraszülő anyákat, akik akár terhességük 18-20. hetétől kezdve a baba születéséig, – ami legjobb esetben a 37. hét után történik meg -, ott vannak orvosi felügyelet alatt” – árulta el Rádi Kata, hozzátéve, könnyebb a kismamáknak, egyfajta lelki stabilitást adhat számukra, ha tudják, mi vár rájuk, s ebben nyújthatnak támogatást szupermentoraik.

ANTONI DUSÁN SZÁMÁRA SZEMÉLYES ÉRINTETTSÉGE MIATT IS NAGYON FONTOS EZ A NAP

Antoni Dusán elmondta, ez a nap több szempontból is nagyon fontos számára. Egyrészt egy fájdalmas megemlékezés, hiszen a kislányait és a kisfiát is koraszülött babaként veszítette el, ugyanakkor kaptak ajándékba egy csodálatos kisgyermeket, Dominikot, aki szintén koraszülöttként látta meg a napvilágot és most már egy tíz éves életerős, stramm kisfiú. Mint mondta, személyes érintettsége révén már évek óta nagyon fontos küldetésének tartja, a koraszülöttekről való megemlékezést, annak idején rengeteg időt töltött a Szegedi Gyermekklinika Koraszülött osztályán, figyelemmel kísérte munkájukat és azóta is sokszor támogatta őket, hiszen nem is gondolnánk, hogy mennyire sok embert érint.

NOVEMBER 17-ÉN LILA KÖNTÖSBE, A HIT ÉS REMÉNY SZÍNÉBE ÖLTÖZIK A DÓM

A világnap alkalmából november 17-én, a Szegedi Dóm előtt egy csodálatos fényjátéknak lehetnek részesei az egybegyűltek, mely során lila köntösben, a hit és remény színében fog tündökölni a Fogadalmi templom, majd egy érintett anyuka zenekara, a Haramia együttes hívja egy kis közös éneklésre, táncolásra az egybegyűlt családokat. A Dóm téri megemlékezést követően egy szeretetteljes sétára invitálják a résztvevőket, akik a a Korábban Érkeztem Alapítvány által készített kis lila mécsesekkel fognak átsétálni a Szent-Györgyi Albert Agórába. “Nagyon fontos az, hogy a lila fénnyel azokat az embereket is elérjük, akik úgy gondolják, hogy ez a dolog tőlük nagyon távol esik és közvetlenül nem érintettek ebben a témában. Egy gyermek születése mindenkinek óriási öröm, hiszen egy kincset kapnak, de semmiben nem különbözik egy koraszülő szülő és egy 40. hétre született gyermek szülei, hiszen mindenkinek ugyanaz a célja, hogy boldog és egészséges gyermekeket adjunk a világnak. Fontos, hogy ez a lila szín nagyon messzire elérjen” – vallja Rádi Kata.

EGYEDÜLÁLLÓ INSTALLÁCIÓ VÁRJA A MEGEMLÉKEZŐKET AZ AGÓRÁBAN

A Szent-Györgyi Albert Agórában Antoni Dusán egy külön kiállítással is kedveskedik a családoknak. “Itt egy nagyon régi vágyam válhat valóra, hogy évtizedekre visszamenőleg meglepjem a koraszülötteket és azokat, akik részesei voltak az ő életük indulásának, így például az orvosokat, ápolókat és a mentősöket” – árulta el Antoni Dusán. Ez a meglepetés pedig nem más, mint egy saját maga által készített installáció. Ez az installáció különböző évszámokra lesz felfűzve, ahol mindenki, aki szeretne, akit valamilyen formában érintett a koraszülöttség, hagyhat üzenetet, egy kedves szót, felírhat egy nevet, amellyel az akkori és mostani orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek, bárkinek, aki fontos szerepet töltött be abban a korai nehéz időszakban, hagyhat egy üzenetet.

EGY EGYEDÜLÁLLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI RENDSZER ALAPKÖVEIT TESZIK LE EZEN A NAPON

Az esemény másik nagyon fontos aspektusa, mint ahogy Antoni Dusántól megtudtuk, hogy egy olyan együttműködési rendszert szeretnének bemutatni Dr. Rádi Katával, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítójával, illetve a kezdeményezéshez már csatlakozó alapítványok, egyesületek vezetőivel, cégvezetőkkel és magánszemélyekkel, ami arról fog szólni, hogyan tudják egymás munkáját aktívan segíteni, hogy minél több gyermekhez és családhoz el tudjanak jutni. Ezt követően a csatlakozó szervezetek aláírják az együttműködést és ezzel egy új időszámítás veszi kezdetét Szegeden, illetve országos szinten is. “Azokat az embereket, alapítványokat, egyesületeket szeretném, hogy ebben partnereink legyenek, akik szívüket-lelküket beletették mindig a munkába a gyermekekért és önzetlenül tudják segíteni egymást, és nem konkurenst látnak a másikban” – árulta el Antoni Dusán.

“AZT SZERETNÉM, HA MINDEN GYERMEK LEGALÁBB ANNYIRA BOLDOG LENNE, MINT BÍZOM BENNE, AZ ÉN KISFIAM”

Mint mondta, az együttműködés lényege, hogy sokkal könnyebben, gyorsabban, mobilabban és hatékonyabban tudjanak együtt dolgozni az új rendszer keretében. “Ebben az együttműködésben mindenkit szeretettel várunk, akinek szívügye, hogy szebb legyen ez a világ”. Az együttműködési rendszernek sarkalatos pontja lesz a gyermekvédelem és minden, ami a gyermekekkel, az ő jólétükkel kapcsolatos. “Azt szeretném, ha az egész világon minden gyermek legalább annyira boldog lenne, mint bízom benne, az én kisfiam, akit igyekszek példásan nevelni és mindig jókedélyű. Ilyen gyerekeket szeretnék látni, bárhova is megyünk családlátogatásra” – avatott be bennünket Antoni Dusán, aki azt vallja, tényleg szebb lehet ez a világ, ha összefogunk.

“AZ AZ ÁLMUNK, HOGY EGY OLYAN VILÁGOT ÉPÍTSÜNK, AMELYBEN, AKIK MEGTEHETIK, SEGÍTENEK AZOKON, AKIKNEK SZÜKSÉGE VAN RÁ”

“Azt gondolom, hogy nagyon kevés a civil együttműködés. Amikor közös célokért dolgozunk, amikor csak az lebeg a szemünk előtt, hogy jobbá tegyük az emberek életét, a mi esetünkben a koraszülött gyermekek és családjaik életét, akkor nagyon fontos mintát mutatni másoknak, hogy igenis össze lehet fogni és együtt sokkal több mindent elérhetünk. Ahogy Dusánnak is, nekünk is az az álmunk, hogy együtt, közösen egy olyan világot építsünk, amelyben azok, akik megtehetik, segítenek azokon, akiknek szüksége van rá” – árulta el Rádi Kata, majd hozzátette, az együttműködés legfőbb üzenete, hogy együtt mindig, minden könnyebb. Ha két közösség találkozik, akkor az nem elvesz egymástól, hanem egymásnak ad és milyen jó lenne, ha a világ így működne.

Fotók: Török Kornél

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb