Szegedi Arcok

Az állateledelek ára egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt – Szegeden is egyre többen adják inkább menhelyre a kis kedvenceket

Az állateledelek ára egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt, az állatorvosi költségek megháromszorozódtak, és ehhez jött a rezsiszámlák megemelkedése – sokan ezzel indokolják, miért válnak meg házi kedvenceiktől és próbálják menhelyre adni kutyájukat, macskájukat. Az állatmenhelyek kapacitása azonban véges, szinte mindenhol telt ház van, Szegeden például csak több hónapos várólistával tudnak újabb állatokat befogadni. Ráadásul a menhelyeket is érinti a válság, amit tovább nehezít az örökbefogadók és az adományozók számának drasztikus csökkenése. Egy országos állatvédő szervezet szerint katasztrófaközeli a helyzet – tudósít az elkeserítő helyzetről a Telex.

Napról napra többen adják be állataikat az állatmenhelyekre, miközben az örökbefogadók száma egyre csökken, sőt a nullához közelít, mondta a napokban a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének szóvivője, Szilágyi Attila az RTL Klubnak adott interjújában. Szerinte 400 százalékos a telítettség a menhelyeken, amelyeket a bajba került tulajdonosokhoz hasonlóan szintén érint a rezsiválság. Szilágyi Attila szerint „tarthatatlan, csődközeli a helyzet, katasztrófaszituáció is felléphet. A végtelenségig nem tudjuk terhelni sem a számláinkat, sem a területeinket, az állatmenhelyek üzemeltetése egy vállalt felelősség, nem kötelesség” – mondta.

SZIGORÚ LISTÁVAL DOLGOZNAK SZEGEDEN

A portál ezzel kapcsolatban megkereste Csongrád-Csanád megye legnagyobb és egyben legismertebb állatmenhelyét: a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítványt. Az alapítvány vezetője, Farkas Gabriella a Telexnek elmondta, hogy náluk nincs sokszoros telítettség, mivel soha nem lépik túl a menhely létszámát, és szigorú várólistával dolgoznak. Ugyanakkor folyamatos náluk a telt ház, jelenleg 210 állatot (170 kutyát és 40 macskát) gondoznak. A várólistájuk viszont 3 hónaposra nőtt, tehát ha most telefonál valaki, aki anyagi problémák miatt szeretné beadni az állatát, annak nagyjából ennyit kellene most várnia. Elsőbbséget élveznek ugyanis az ebrendelet miatt karanténozott, az utcán talált vagy balesetet szenvedett állatok, és csak utána jönnek a gazdás segítségkérések.

Tapasztalatai szerint míg korábban napi 1-2 kutya elhelyezésében kérték a segítségüket, most ez a szám napi 5-6.

MEGRÁZÓ ESETEK IS VANNAK SZEGEDEN

A segítségkérő telefonokat az alapítványnál Gácsi Mária fogadja nap mint nap, aki három megrázó esetet is elmesélt a portálnak az elmúlt napok hívásai közül. Mint írják,

  • legutóbb egy középkorú hölgy kereste őket, aki elvesztette a munkáját és így a lakhatását is, és összeroppant attól, hogy két szeretett kutyáját menhelyre kell adnia. A két jól táplált, egészséges kutyát a rendkívüli helyzetre tekintettel muszáj volt azonnal befogadniuk, mert utcára kerültek volna.
  • A másik ilyen eset egy kistestű kutyával történt. Egy állatorvos kereste meg őket, mert a kutya megbetegedett, a gazdája pedig nem tudta volna kifizetni a több száz ezer forintba kerülő műtétet és a kutya élete végéig tartó gyógyszerezését. A kutyát ha nem is azonnal, de napokon belül be tudták fogadni tekintettel arra, hogy különben el kellett volna altatni.
  • A harmadik egy önkéntesek segítségével bekerült, ápolatlan kutya volt, akinek a gazdájánál kikapcsolták a villanyt, majd a férfi pár nappal később kórházba került.

„A kutya annyira kórosan le volt soványodva, hogy a gondos ápolás ellenére egy hétig nem tudott lábra állni. Ez is egy “muszáj azonnal befogadnunk szituáció” volt, de az ilyen muszájokat nem tudom, hogy meddig fogjuk tudni kezelni, meddig tudjuk kifizetni az életmentő műtéteket, a tápot, és mi lesz, ha már mi sem tudunk gondoskodni ezekről az állatokról” – mondta Gácsi Mária, utalva az alapítványuk rossz anyagi helyzetére.

A BEVÉTEL CSÖKKENT, DE MEGEMELKEDTEK A KÖLTSÉGEK

Azt már azt alapítványt vezető Farkas Gabriella teszi hozzá, hogy az ilyen típusú segítségkérések megnövekedésénél talán még nagyobb probléma, hogy az örökbefogadások száma is lecsökkent – ezt a tendenciát június óta látják. Míg tavaly júniustól szeptemberig 96 kutyát tudtak örökbe adni, idén ugyanebben az időszakban csak mindössze 46-ot, ami azt jelenti, hogy több mint 50 százalékkal csökkent az örökbefogadások száma. A helyzetet az is nehezíti, hogy külföldre is nehezebben tudnak most örökbe adni. Két külföldi szervezettel, egy német és egy osztrák állatvédő szervezettel dolgoznak együtt, de ők főként most az ukrajnai háború miatt gazda nélkül maradt állatokat mentik és juttatják új tulajdonosokhoz.

Ráadásul a rezsiszámlák és a Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett inflációs adatai szerint egy év alatt 46,9 százalékkal megnőtt állateledelárak miatt a Tappancsnál is jelentősen megemelkedtek a költségek, miközben a bevételük csökkent.

Farkas Gabriella szerint őket a cégeken kívül jellemzően a kispénzű emberek szokták támogatni, havi 3-5 ezer forinttal – viszont úgy látják, hogy ezek az apró, ám fontos támogatások egyre jobban elmaradnak, mivel a támogatóik egy részének már ez az összeg is hiányzik a pénztárcájából.

MÁRCIUSIG LÁTJÁK A JÖVŐT

A portál szerint most úgy látják, hogy ha tovább stagnál vagy csökken az adományokból befolyó támogatásuk, illetve ha ilyen ütemben nőnek tovább a költségeik, akkor jövő március körül elfogy a keretük. Ez már csak azért is hatalmas probléma, mert bár idén 5950 adományozótól 31 millió forintot kaptak az 1 százalékos felajánlásokból, a következő 1 százalékos felajánlásokat csak jövő szeptemberben kapják meg. Hogy a bezárással fenyegető márciusi előrejelzést minél tovább ki tudják tolni, a 82 ezres Facebook-oldalukon rendszeresen kérnek támogatást, jövő héten például eledelgyűjtést tartanak, karácsony előtt pedig egy célzott adománygyűjtést is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb