Mindenmás

Habzó folyadék ömlik a Tiszába a Boszorkánysziget elején, rákérdeztünk az ATIVIZIG-nél, hogy mi folyik itt

Szerdán került fel a Szegeden láttam csoportba két fotó, melyeken jól látszódik, hogy valami habzó folyadék ömlik a Tiszába Szegednél. A posztoló a Boszorkánysziget elején tapasztalta a jelenséget, mi pedig az ügyben felkerestük az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóságot, a válaszuk pedig most érkezett meg.

“Most ilyen a kifolyó a patológiánál, a Boszorkánysziget elején. Vastagon habzik, de nem termálvíz, nem büdös. Kíváncsi lennék, mit szól hozzá a környezetvédelmi hatóság” – vette észre a nem mindennapi jelenséget az egyik Szegeden láttam csoporttag, aki a poszt mellé fotókat is csatolt. A hölgyet ez a látvány fogadta a Boszorkányszigetnél:

A fotók láttán rákérdeztünk az ATIVIZG-nél, hogy ez így rendben van-e, valamint, hogy milyen jellegű folyadékot engednek itt a vízbe. Mint válaszlevelükben írták, a fent is látható bevezetés a Geotermikus Szolgáltató Kft. üzemeltetésébe tartozik, melyen keresztül az Új Klinika területén található termálkutak öblítésekor keletkező öblítővizek kerülnek elvezetésre.

ENGEDÉLY ALAPJÁN TÖRTÉNIK AZ ÖBLÍTŐVÍZ TISZÁBA VALÓ VEZETÉSE

A Vízügyi Igazgatóság azt is írta a levélben, hogy a nyomócső a Tisza jobb parti elsőrendű árvízvédelmi töltését a 13+209 töltéskilométer szelvényben keresztezi. Ezt követően a nyomócső a jobb parton a 172,760 folyamkilométer szelvényben, parti bevezetéssel juttatja az öblítővizet a folyóba, melynek üzemeltetése vízjogi engedély alapján történik.

“A Geotermikus Szolgáltató Kft. tárgyi kérdésre való megkeresésünkre megerősítette, hogy a héten a kutak „mosatását” végzik, emiatt látható a bevezetés környezetében az észlelt jelenség. A habzás jelenségét a termálvízben lévő felületaktív anyagok okozzák, melyek nem okoznak vízminőségi kockázatot” – tették hozzá, vagyis: aggodalomra semmi ok, elvileg nem káros a Tiszába vezetett, az öblítés után megmaradt folyadék.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb