Szegedi Arcok

Lilába borul a rektori épület is Szegeden: a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre, a koraszülés nehézségeire hívják fel a figyelmet

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából november 17-én 17.30-tól 18.30-ig lila színbe borul a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri rektori épülete – tájékoztat az egyetem a honlapján. Mint írják, a koraszülöttek életéért vívott küzdelemre, a koraszülés nehézségeire hívják fel a figyelmet ma.

A Szegedi Tudományegyetem az egyetem klinikáival évek óta kiváló kapcsolatot ápoló Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásaként, illetve a koraszülöttek világnapjához csatlakozva ezen a napon 17.30-tól 18.30-ig lila színbe „öltözteti” a Dugonics téri rektori épület homlokzatát.

A SZEGEDI KLINIKÁN TAVALY 31 BABA SZÜLETETT 1000 GRAMM ALATTI SÚLLYAL

Dr. Kiss Judit neonatológus szakorvos, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrumának vezetője hangsúlyozta e nap jelentőségét. “A klinikán mi is megemlékezünk, az osztályunkat lila lufikkal és különféle díszekkel dekoráltuk, hogy felhívjuk a figyelmet a koraszülött ellátásra, a koraszülöttekről való szakszerű gondoskodás fontosságára. Osztályunk Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun megye legsúlyosabb beteg koraszülött és érett újszülött babáinak életmentését, és gyakorta a hazamenetelükig szükséges ellátását végzi. Évente közel 250-300 baba kerül az osztályra” – fogalmazott. Mint elárulta:

a szegedi klinikán tavaly 1000 gramm alatti súllyal 31, 1000-1500 gramm súly alatt 30 és 1500-2500 gramm súly között 70 koraszülött jött világra.

A tavaly átadott, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika harmadik emeletén kialakított új koraszülött osztály komoly fejlődést jelentett az ellátás területén. Dr. Kiss Judit kiemelte, hogy mivel a korábbi évek gyakorlatától eltérően már ugyanabban az épületben vannak a kisbabák és a szülők, a gyermekekkel való kapcsolattartás sokkal könnyebb és előnyösebb.

NAGYON SOKAT FEJLŐDÖTT A KORASZÜLÖTT ELLÁTÁS

A 10 éve működő Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója, dr. Rádi Katalin megköszönte az egyetem támogatását, és hangsúlyozta, hogy a klinikákkal való sikeres együttműködés rendkívül fontos az alapítvány számára. Az egészségügy és a civilség ily módon együtt dolgozhat a koraszülött ellátás színvonaláért. Mint fogalmazott, az alapítvány szupermentorai a szülészeten, a koraszülött osztályon és a terhespatológián segítik a koraszülő édesanyákat. “Az elmúlt tíz évben nagyon sokat fejlődött Szegeden a koraszülött ellátás” – fogalmazott dr. Rádi Katalin. A koraszülött világnap apropóján hozzátette, hogy november 17-én az egyetem rektori épülete mellett 17.00 órától a szegedi Dóm is lila színt kap, és egy anyuka zenekara, a Haramia együttes hívja közös énekre és táncra a megjelent családokat. Ezt követően a résztvevők kis lila lampionokkal átsétálnak a Dugonics téri rektori hivatal előtt a Szent-Györgyi Albert Agórába, ahol egy új együttműködési rendszer részleteit ismertetik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb