Mindenmás

Egri Gábor: Mindenkinek sok sikert kívánunk a jövő heti tankoláshoz

November 18-án, pénteken levélben fordul a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) a Mol elnök-vezérigazgatójához, Hernádi Zsolthoz, valamint Magyarország miniszterelnökéhez, Orbán Viktorhoz amiatt, hogy a Mol nem fogja kiszolgálni azokat a kisbenzinkutakat a jövő héten, amelyekkel a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést – írja a 24.hu. A lap Egri Gáborral beszélgetett, aki szerint éppen karácsony előtt dőlhet be az üzemanyag-ellátás vidéken, és innen közelítve országosan is.

Az FBSZ országos lefedettségű, a tagok illetve a kutak számát nézve a második legnagyobb magyar „kúthálózat”. Egri Gábor elnök a lapnak azt mondta, álláspontjuk szerint a nemzeti olajvállalatnak a társadalmi felelősségvállalás jegyében igenis biztosítania kellene, hogy a családi tulajdonban lévő magyar benzinkutakon, melyeket magyar kkv-k üzemeltetnek, legyen üzemanyag, hogy vidéken is tudjanak az emberek tankolni. Mint kiderült, már eleve korlátozták ezeknek a kiskutaknak a mozgásterét, hiszen a Moltól egy ideje csak a megrendelt mennyiség 25 százalékát kapták meg – az ellátásstop egyoldalú döntését nem tudják elfogadni. Egri Gábor megjegyezte, nem gondolják, hogy az eddig biztosított 25 százalékos mennyiség elvonása biztosítaná a magyarországi ellátásbiztonságot. Sőt, éppen a kívánt cél ellenkezőjét érik el – tette hozzá.

A MOL ÁLTAL BEJELENTETT ELLÁTÁSSTOP KÖZEL 500 BENZINKUTAT ÉRINT

Az üzemanyagárstop tavaly november 15-e óta él, vagyis több mint egy éve. Idén február végétől (amikortól a nagykereskedelmi árat is 480 forintban maximálták, és a korábbi szállítók emiatt kiszálltak a kisbenzinkutak ellátásából) mintegy 260 vállalkozás kötött ellátási szerződést a Mollal – közülük 160 vállalkozás tagja az FBSZ-nek, amelyek nagyjából 300 benzinkutat üzemeltetnek. Ez alapján az FBSZ becslése szerint a Mol által bejelentett ellátásstop mintegy 500 benzinkutat érinthet. A Mol szerint a szállítások felfüggesztése az összes hazai benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti, ami nagyjából 200 benzinkútnak felel meg.

A CSALÁDI TULAJDONÚ KISBENZINKUTAK NEM KAPNAK ÜZEMANYAGOT

Egri Gábor szerint kifordított a Mol indoklása, miszerint azért nem adnak üzemanyagot az érintett kutaknak, mert számukra az ország ellátásbiztonsága a legfontosabb. Vagyis az ország ellátásbiztonsága érdekében az ország egy részében, jellemzően vidéken megszüntetik az ellátást. Miközben más hálózatoknak szállítanak, a családi tulajdonú kisbenzinkutaknak nem. A környező országokban lévő kútjait ellátja a Mol, az idén szerződő magyar vidéki kutakat meg nem.

A Mol döntését éppen ellátásbiztonsági szempontból nevezte szakmaiatlannak, ami főleg a vidéken élőknek fog óriási problémákat okozni amiatt, hogy 10–15 kilométerre kell majd menniük azért, hogy tankoljanak. Ezen a ponton párhuzamot vont az ideiglenes postabezárásokkal, ami szintén jelentős részben a vidékieket érinti. Nem érti, miért akarnak az üzemanyag-ellátási stoppal még jobban kitolni az ott élőkkel.

REAGÁLÁST VÁRNAK

A portál szerint a Molhoz azért fordulnak levélben, hogy a menedzsment foglalkozzon a kérdéssel, és érdemben reagáljon rá. A miniszterelnököt pedig azért keresik meg, hogy emlékeztessék, kormányzati szándék volt a kisbenzinkutak víz fölött tartása, ám a támogatásokat utoljára a második negyedévben kapta meg minden érintett, a harmadik negyedévi támogatás már csak részben érkezett meg, a negyedik negyedéviről pedig információjuk sincs.

A kormányfőtől kérik továbbá az állami kőolaj- és üzemanyag-tartalék felszabadítását, hogy amíg a Mol nem szolgálja ki a mintegy 500 érintett kiskutat, addig a tartalékból lehessen ellátni őket. Úgy gondolják, ha a Mol és az OMV számára fel tudtak szabadítani a tartalékokból, ugyanezt megtehetik a kisbenzinkutak ellátásának biztosítása érdekében is.

Jelenleg az állami stratégiai tartalék már kevesebb, mint a törvényben meghatározott 90 napra elegendő mennyiség – az FBSZ számításai szerint a kőolajtartalék mintegy 30 napra, az üzemanyagtartalék mintegy 34 napra lehet elegendő, vagyis összesen 64 napnyi tartaléka lehet az országnak.

KARÁCSONY ELŐTT ÜRES TANKKAL

“Mindenkinek sok sikert kívánunk a jövő heti tankoláshoz” – mondta a lapnak Egri Gábor. Javasolta, igyekezzenek az emberek teli tankkal járni az országot, már ha sikerül tankolniuk. Az időzítéssel kapcsolatban megjegyezte, éppen karácsony előtt dőlhet be az üzemanyag-ellátás vidéken, és innen közelítve országosan is. Visszaidézte, hasonló volt a helyzet augusztus 20-a előtt is. A karácsonyt azért említette, mert, mint a lap megtudta tőle, az érintett benzinkutaknak szóló levélben nem csupán azt írta a nemzeti olajtársaság, hogy a jövő hétre függesztik fel a szállítást, hanem azt is, hogy korlátlan ideig fenntarthatják az intézkedést.

ÚJABB KORLÁTOZÁS A MOL-KUTAKON

A Mol töltőállomásain már június óta érvényben vannak azok a belső szabályok, amelyek szerint normál kútoszlopon a járművekbe maximum 50 litert lehet tankolni, a korábbi intézkedést kiegészítve és az energiabiztonság érdekében november 18-tól, azaz mától ismét korlátozza a tankolást az összes hazai töltőállomásán az olajcég, a gyorstöltő oszlopokon a tankolási limit 100 liter/tranzakció lesz. Ezek a korlátozások csak a Mol benzinkútjaira érvényesek, más hálózatok ennél (akár jóval) alacsonyabb limiteket is bevezethetnek a hatósági áras termékekre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb