Közélet

Beütött a krach? Összedőlhet az üzemanyag-ellátás, 4-500 kúton nem lesz benzin és dízel a jövő héten

Több hazai benzinkút tulajdonosa is arra panaszkodik, hogy a MOL levélben tájékoztatta őket: a jövő héten semmiféle üzemanyagot sem fognak kapni. Mindez az Index szerint 4-500 kutat érint, közben Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy

Magyarországon összedőlt az üzemanyag-ellátás.

MOL: SEM DÍZELT, SEM BENZINT NEM TUDNAK ADNI A JÖVŐ HÉTEN

A portál szerint több hazai benzinkút üzemeltetője arra panaszkodik, a Mol levélben értesítette őket, hogy a november 21., hétfővel induló héten

  • sem dízelt,
  • sem benzint nem tud számukra biztosítani.

Az olaj- és gázipari vállalat minden héten tájékoztatja a kutakat arról, hogy a szerződésben foglalt üzemanyag-mennyiség hány százalékát tudja adni. Ez az utóbbi időszakban sok helyen csak 25 százalék volt.

Holtankoljak is megosztotta a levelet, melyet a Mol küldött csütörtök délután az érintetteknek:

258 CÉGET ÉS 4-500 KUTAT ÉRINT A DOLOG

A vállalat azt írta, hogy az ország működése és energiaellátása érdekében a 47. héten dízelt és motorbenzint sem tud biztosítani. Az Index megtudta, hogy a döntés

  • 258 céget érint,
  • amely összesen 4-500 kutat üzemeltet.

Hogy ezek közül hány szegedi egység érintett, még nem lehet tudni, amint lesz információnk, érkezni fogunk vele.

A szóban forgó kutakon a jövő héten várhatóan teljesen elfogy az üzemanyag, mert a Mol nem szolgálja ki az üzemeltetőket – írja a Holtankoljak.

EGRI GÁBOR: ÖSSZEDŐLT AZ ÜZEMANYAG-ELLÁTÁS

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az Indexnek azt mondta, hogy

Magyarországon összedőlt az üzemanyag-ellátás. Folyamatos üzemanyaghiány alakult ki.

Egri Gábor közölte, hogy a szövetség számításai szerint kőolajból 30 napra elegendő tartalék van, míg gázolajból és benzinből 34 nap. “A jogszabályban rögzített mennyiségben nem állnak rendelkezésre a tartalékok” – mondta, majd hozzátette, hogy nem tudják értékelni, hogy egy piaci szegmenst kizárnak egy intézkedéssel.

MEGSZÓLALT A MOL, NÉGY OKOT JELÖLTEK MEG

A Mol is reagált, a Portfolio megkeresésére közölte, azoknak az új viszonteladó ügyfeleknek szól a tájékoztató, akik felé kiszolgálási kötelezettségük nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttek velük. Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgálják az ellátási stratégiájukat, és minden esetben teljesítik a szerződéses kötelezettségeiket.

A Mol tájékoztatása szerint a korlátozás hátterében több tényező is közrejátszik, a vállalat négy fő okot emel ki.

  • A hatósági ár hatásai: tavaly novemberben vezették be, azóta jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet, viszont sokkal kevesebb importtermék érkezik Magyarországra. A Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, ez pedig a teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel.
  • A stratégiai készletek visszapótlása: a vevők ellátása mellett a Mol-nak novembertől gondoskodnia kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is, miután a kormány júliusban felszabadította az üzemanyagtartalékok egy részét, és most fel kell tölteni a tárolókat.
  • A Barátság-kőolajvezetéket ért rakétatalálat: ugyan rövid időn belül megjavították a kőolajvezeték áramellátásáért felelős transzformátor-állomást, a kőolajszállítás azonban alacsony nyomáson indult újra, az incidens pedig fokozott éberséget kíván minden Magyarország ellátásbiztonságában érintett szereplőtől.
  • A Dunai Finomító karbantartási munkálatai: múlt hétvégén lezárult a finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindítás során további karbantartási munkálatok szükséges elvégzésére figyeltek fel. A javítás jelenleg is zajlik, és a karbantartás miatt gyártási kapacitáskieséssel számol a Mol valamennyi termékük vonatkozásában.

A vállalat levelében kitért arra is, hogy felelősek azért, hogy biztosítani tudják az ország működéséhez szükséges üzemanyag-mennyiséget. “A jelenlegi helyzetben az országos ellátási szempontokat kell előtérbe helyeznünk, és átmenti korlátozásokat kell bevezetnünk” – áll a Mol benzinkutaknak írt levelében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb