Közélet

Elhunyt az SZTE Arany Kréta díjas professzor emeritusa, Dr. Hannus István

Elhunyt Dr. Hannus István, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék Professor Emeritusa – közölte a szomorú hírt a Szegedi Tudományegyetem a honlapján. Mint írják, a professzor a 73. életévében hunyt el.

Az egyetem közleménye szerint Dr. Hannus István 1950-ben született Heves megyében, Besenyőteleken. Itt járt általános iskolába, majd Kazincbarcikán az Irinyi János Vegyipari Technikumban érettségizett 1968-ban. Okleveles vegyész diplomát 1974-ben szerzett Szegeden a József Attila Tudományegyetemen. Azóta folyamatosan itt dolgozott az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken.

HALÁLÁIG PROFESSZORKÉNT DOLGOZOTT SZEGEDEN

A 2000-től Szegedi Tudományegyetem nevet viselő intézményben végigjárta a ranglétrát, haláláig professzor emeritusként oktatott. Tudománytörténeti munkássága Örkény István és a kémia kapcsolatának, valamint Szent-Györgyi Albert szegedi tevékenységének vizsgálatára és bemutatására terjedt ki. Oktatómunkájának kiemelkedő minőségét többek között a kétszer elnyert Arany Kréta díj és Klebelsberg Kunó díj is mutatja. Nevéhez hat szabadalom, száznál több referált folyóiratban megjelent cikk és több mint 50 tudományos ismeretterjesztő cikk fűződik. Tíz egyetemi jegyzetnek és számos elektronikus tananyagnak volt társszerzője a kémiai és környezetvédelmi technológia területén, amelyek felölelik az elméletet és a laboratóriumi gyakorlatokat egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb