Közélet

Készülhetnek a sokkra a szegedi családok: ennyibe fog kerülni karácsonykor a ponty és az afrikai harcsa

Már a pontyszelet kilós ára elérheti a 4 000 forintot, miközben az afrikai harcsa filéje túl is szárnyalhatja ezt az összeget az idei karácsonyi időszakban – számolt be róla a Pénzcentrum. A magyar sztárhal, a pontyszelet kilós átlagára egyébként 40 százalékkal magasabb idén, mint tavaly ilyenkor, a nagyon durva aszályos időszak pedig a termelőket sem kímélte. A temérdek gond ellenére, a lapnak nyilatkozó szakember szerint jó minőségben és nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon az ünnepi időszakban.

KEMÉNY ÉVET TUDHAT MAGA MÖGÖTT AZ ÁGAZAT

Az Agrárközgazdasági Intézéet (AKI) adatai szerint 2021-ben az egy főre jutó halfogyasztás 6,52 kg volt Magyarországon, ami 0,15 kg növekedést jelent 2020-hoz képest, ugyanakkor az import hal mennyiségének az  aránya a fogyasztáson belül rendkívül magas, 78,6 százalék – mondta el a gazdasági portálnak Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ügyvezető igazgatója. A szakember beszélt arról is, hogy a koronavírus után most az aszályos időjárás és a növekvő inputanyagárak viselik meg az ágazatot:

“Soha nem látott mértékben nőtt az üzemanyag, a takarmány és az energia ára az elmúlt évben. A tógazdasági haltermelés szempontjából borzalmas idei évet tudhat magának az ágazat. Az enyhe telet követő hideg, csapadékszegény tavasz, majd elhúzódó nyári aszály miatt egyre nehezebb termelni a halat tógazdasági körülmények között”

– emelte ki a MA-HAL ügyvezető igazgatója, aki beszámolt arról is, hogy az elhúzódó aszályos időjárás a halastavakban is soha nem látott károkat okozott. 

4000 FORINT IS LEHET A PONTYSZELET KILÓJA

Az ügyvezető az árak várható alakulásáról is beszélt, mint elmondta, karácsonykor a fogyasztók várhatóan

  • 1 800 – 2 000 forint/kg-s áron juthatnak majd élő pontyhoz,
  • 3 500 – 4 000 forint/kg-s áron a pontyszelethez, miközben,
  • az afrikai harcsa filé ára pedig kilónként 3 800 és 4 200 forint között fog alakulni.

A KSH havonta közzétett, hivatalos statisztikáiban folyamatosan monitorozva van a pontyszelet vagy pontyfilé átlagos fogyasztó ára kilónként. A legutóbbi, októberi adat szerint egy egységnyi, azaz egy kiló pontyszelet vagy pontyfilé átlagára 3 580 forint volt Magyarországon, ami 42 (!) százalékkal magasabb, mint 2021 októberében volt.

A Pénzcentrum által készített grafikonon jól látszik, hogy egy év alatt gyakorlatilag 1 000 forinttal lett drágább a pontyszelet vagy filé idehaza. A drágulás egyébként ezzel az eredményével gyakorlatilag telibe verte az átlagos, ország élelmiszerár-drágulást, ami 40 százalékos volt a vizsgált időszakban. Ez pedig a ponty esetében azt is jelenti, hogy néhány kiló filén már sok ezer forintos bukta lesz az idén, és ha ehhez hozzávesszük, hogy az afrikai harcsa ára a pontyénál még drágább, akkor bizony kijelenthető, hogy nem lesz olcsó év végén megfőzni a halételeket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb