Sport

Szegedi Sikersztorik: Egy éve még Tesco-pénztáros volt, mára a harmadik az IBF világranglistáján a szegedi ökölvívó, Magyar Kinga

Egy éve még pénztárosként dolgozott a Rókusi körúti Tesco-ban, mára a három legnagyobb nemzetközi ökölvívó-szervezet (WBO, WBC, IBF) top 10 – ben rangsorolt ökölvívója a szegedi Magyar Kinga. A jelenleg a World Boxing Council (Bokszvilágtanács) 55 európai és afrikai országot átölelő frankofón váltósúlyú bajnoki címét birtokló lány jövőre akár az összes világszervezet egyesített bajnoki övéért is mehet, a tervekről a Szegedi Sikersztorik sorozatunkban ezúttal az edzőjét, a szintén szegedi Simon Zsoltot faggattuk.

TAVALY WBC BAJNOK LETT, A MECCSPÉNZÉT AZ SZTE GYERMEKONKOLÓGIÁNAK AJÁNLOTTA FEL

Óriásit fordult a világ, amióta Magyar Kinga a Tesco pultot az ökölvívó kesztyűre cserélte, a szegedi bunyótündér ugyanis bő egy éve teheti meg, hogy csakis a boksznak szentelje mindennapjait. Ez az edzője, egyben promótere szerint napi két kő kemény edzést és teljes életmódváltást jelentett. Az eredmények nem maradtak el, Kinga 11 meccses győzelmi szériában van, tavaly ősszel pedig egy igazán nemes cselekedetet hajtott végre:

miután a szerb Olja Kljajic legyőzésével elnyerte a WBC váltósúlyú franocphone bajnoki övét, az ezzel járó meccspénz 100%-át adta át az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztályának, hogy a bent gyógyuló kis hősöket támogassa.

Egy kis magyarázat, az előző bekezdésben használt, nem túl gyakori kifejezéshez. Frankofón országoknak tekintjük azokat az államokat, amelyek lakói főként francia nyelvet használnak, egyben a francia kultúra és nyelv erőteljesen jelen van az öntudatukban. Ez legtöbbször abból fakad, hogy az ország történelme egy időre összeforrott Franciaország történelmével, így több afrikai állam – melyek az európai ország gyarmatai voltak – is közéjük tartozik. A Frankofónia Nemzetközi Szervezete (OIF, vagyis Organisation internationale de la Francophonie) 55 tagállamot és 13 jelölt országot tömörít.

TOP 10-BEN VAN A HÁROM LEGNAGYOBB VILÁGSZERVEZETNÉL, A NŐK MEZŐNYÉBEN Ő A LEGMAGASABBAN RANGSOROLT MAGYAR ÖKÖLVÍVÓ

Mint Simon Zsolt elmondta, a tavalyi frankofón címszerzést követően a 2022-es év felemásan alakult. Lehetőségük lett volna egy világbajnoki címmeccsre is, amelyet a jelenlegi bajnok Jessica McCaskill ellen vívhattak volna, aki egyszerre birtokolja a WBA, a WBC, az IBF és a WBO váltósúlyú öveit, vagyis, ha Kinga győzni tudott volna, mind a négy óriásszervezet öve Szegeden landolt volna, sportág-történelmet írva. A meccsből sajnos nem lett semmi, beütött a Covid, a szegedi tréner betegsége miatt rengeteg edzést kellett kihagyniuk, így inkább visszautasították a lehetőséget. A WBC ezt követően egy Silver VB címet is felajánlott, amelyet anyagi okok miatt kellett elutasítaniuk, de erre majd a cikkünk végén fogunk kitérni.

Kinga így is előkelő helyen van a nemzetközi ranglistákon,

  • az IBF-nél a harmadik,
  • a WBC-nél az ötödik,
  • a WBA-nél pedig a hatodik helyen áll jelenleg.

Mindez azt jelenti, hogy a szegedi lány ebben a pillanatban Magyarország legmagasabban rangsorolt női ökölvívója, de ha a férfiak mezőnyét vezető Bacskai Balázs alias Benji visszavonul, ez a kifejezés már úgy fog módosulni,

hogy a tavaly még Tesco-pénztáros Magyar Kinga az ország első számú bokszolója lesz, a három legnagyobb világszervezetnél.

ÓRIÁSI TERVEIK VANNAK 2023-RA

Zsolt szerint Kinga csúcsformában van, ezért aztán óriási tervekkel vágnak neki 2023-nak, az edző szeretné, ha tanítványa legalább 2-3 meccset hozhatna le jövőre. A beszélgetésünk során említett Jessica McCaskill kapcsán rákérdeztünk, mennyi esélye lenne ellene a szegedi lánynak, erre a tréner-promóter annyit válaszolt, hogy szerinte mind az adottságai, mind a technikai tudása megvan egy jövőbeli győzelemhez.

Ez azért is lenne történelmi, mert a korábbi magyar ökölvívó-legendák – Kokó, Erdei vagy Balzsai – egy-egy világszervezet bajnokai voltak, azonban a jelenleg 12-3 mérlegű amerikai lány legyőzésével Kinga mind a négy övet hazahozhatná, ráadásul Szegedre.

A cél a WBA, a WBC, az IBF és a WBO váltósúlyú öveit birtokló amerikai Jessica McCaskill (16-3) legyőzése.

Zsolt szerint ha az idén összejönne a pénzügyi okokból elmaradt silver világbajnoki öv, automatikusan első számú kihívói státuszba kerülne tanítványa, vagyis, újra célkeresztbe kerülhetne az említett amerikai ellenfél és vele együtt a négy szervezet váltósúlyú övei. Kinga első 2023-as meccse egyébként Szegeden lehet, ha a Kis Mátét is kötelékében tudó New School Promotion gálája összejön, az év elején a Napfény Városában léphet majd szorítóba az IBF világranglistáján harmadik helyen tanyázó szegedi lány.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN NAGYOBB BIZNISZ, MINT A FOCI, MAGYARORSZÁGON MÉG KICSIT BÁTORTALAN A SZPONZORI OLDAL

Az interjú során az anyagi okok miatt lemondott Silver VB öv kapcsán egy kicsit a sportág költségvetési oldaláról is faggattuk Simon Zsoltot, aki elmondta, “zsebbe nyúlós” dolog egy komolyabb mérkőzést összehozni.

Már egy kisebb nemzetközi meccs is 10 millió forintba kerülhet a promóternek, ebbe többek között a bírói költségek, a licenszdíjak, az ellenfél és a promóció díja tartozik bele, a bevételi oldalt pedig kizárólag a szponzori felajánlások jelentik.

Az utóbbiakat kő kemény munka összehozni, Kinga edzője szerint míg a mainstream sportágakban – a fociban és a kézilabdában – magyar szinten is százmilliók repkednek, addig az ökölvívás felé – szemben az Egyesült Államokkal, vagy Nyugat-Európával, ahol már évtizedek óta nagy üzlet van a bokszban – egyelőre még nehezen nyitnak a cégek.

Magyar Kinga és interjúalanyunk, Simon Zsolt, edzés után a szegedi Underground Gym-ben.

Fotók: Magyar Kinga, Simon Zsolt

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb