Szegedi Arcok

Jövőre egymilliárdos energiaszámlát várnak a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, beindult a takarékoskodás

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont a legnagyobb hazai élettudományi kutatóintézet, többféle területen is vezető szakmai műhely, és nemzetközi szinten is elismert kutatóhely. Az újszegedi épület évtizedek óta a város tudományos teljesítményének egyik jelképe, ahol mintegy félezer ember dolgozik. Az energia-áremelkedés a tudományos intézményeket is nehéz helyzetbe hozza, ezért az SZBK-ban is takarékoskodnak, főként az árammal – írja a Telex.


Az 1972-73 óta működő SZBK energiakiadásainak mintegy 80 %-a az elektromos áram költsége. A fűtést a Szegedi Hőszolgáltatótól kapják, az egyik közeli, már a geotermikus hőfelhasználásra átállított hőközpontból, továbbá némi földgázt is használnak. A 2021-es évre kifizetett teljes energiaköltség mintegy 250 millió forint volt. Ennek várhatóan az ötszöröséről kapnak számlát jövőre, így 2023-ban mintegy 1.250 milliárd forintos energiakiadásra számítanak.

A FŰTÉSI SZERZŐDÉST EZEK UTÁN KÖTIK MEG

Nagy Ferenc akadémikus, az SZBK főigazgatója a Telex kérdésére azt is elmondta, hogy a jövő évre vonatkozó megállapodásaik már megvannak az energiabeszerzésekről, a fűtési szerződést ezután kötik meg. A központon belül a műszerek és a kutatásokhoz használatos gépek, köztük a számítógépes rendszerek a legnagyobb áramfogyasztók. Energiaigényes az épületgépészet is, amely fenntartja a megfelelő hőfokot, a páratartalmat és a szellőzést. A kísérleti növények az üvegházakban élnek, amelyekben szintén fontos a megfelelő hőmérséklet és a fényerő is.

BEINDUL A SPÓROLÁS

A portál szerint az idei fogyasztáshoz képest jövőre 20%-ot fognak csökkenteni a gáz felhasználásban, és ugyanilyen arányban kevesebb áramot vesznek majd igénybe. Ezt úgy érik el, hogy egyes épületrészekben alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mint a korábbi teleken, és a tervek szerint a nyári hűtést is visszafogják majd. Emellett sok más módon is takarékoskodnak: a folyosókon gyengébb lesz a világítás és alacsonyabb a fűtés hőmérséklete, továbbá az épület külső díszvilágítását is korlátozzák. A kutatásokhoz sok hűtőszekrényt használnak a különféle anyagok és minták tárolására, ezek hőfokát is felülvizsgálják. A mintegy 260 kutató közül, akinek a munkája ezt megengedi, otthonról dolgozhat, aki akar, ám ezt nem mindenki teheti meg, hiszen pl. a műszereket nem vihetik haza. Mint kiderült, várhatóan a jövő márciustól termel majd áramot az új, saját napelem-erőmű, amely az SZBK-ban felhasznált évi mennyiségnek mintegy a 20%-át tudja majd előállítani. A napelemek telepítését még az idén megkezdik, részben saját megtakarításból, és erre is adott támogatást a fenntartó.

NEM KELL ELBOCSÁTANI SENKIT

Nagy Ferenc azt is elmondta, hogy mióta ő folyamatosan itt dolgozik – 2006-tól kutatócsoport-vezető és igazgatóhelyettes volt, majd 2018-tól főigazgató – azóta ilyen nehéz helyzetben még nem volt a kutatóintézet. Az viszont jó hír, hogy nem kell senkit elbocsátani, és nem kell leállítani egyetlen most folyó kutatást sem.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb