Kikapcs

Régen láthattunk olyan látványos naposzlopot, mint amilyen Szeged felett alakult ki hétfőn naplementekor

Látványos égi jelenséget láthattunk hétfő este Szeged környékén, melyről gyönyörű fotók készületek – írtuk meg tegnap este, majd ma kiderült, hogy egy naposzlopot kapott lencsevégre Ágnes olvasónk.

Az Időkép ezzel kapcsolatban ma azt írta, hogy régen láthattunk olyan látványos naposzlopot, mint amilyen Szeged környékén alakult ki hétfőn naplementekor. Az élénk alkonyati színekben tündöklő jelenségről gyönyörű felvételek készültek, és az egyik kültéri kamera is rögzítette:

A HOLD, ILLETVE MÁS, FÉNYES ÉGITESTEK MENTÉN IS KIALAKULHAT

A fent is látott jelenség napkelte vagy napnyugta körül látható oszlopszerű fényjelenség, melyet általában a nagyobb méretű lapkristályok felületéről visszaverődő fény hoz létre. Valójában nem törési jelenség, ez esetben a fény csupán visszaverődik, kialakulásának feltételei azonban oly mértékben hasonlatosak a halójelenségéhez, hogy ebbe a kategóriába soroljuk. A naposzlop elhelyezkedhet a Nap alatt vagy felett, sokszor akkor is látható, ha a Nap még, vagy már a horizont alatt van. Persze nemcsak a Nap, hanem a Hold, illetve más, fényes égitestek (fényes bolygók, vagy csillagok) mentén is kialakulhat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb