Közélet

Újra meghosszabbították a veszélyhelyzetet

A kormány egy hétfőn kihirdetett rendelettel újabb fél évvel meghosszabbította az ukrajnai háború miatt elrendelt veszélyhelyzetet, tudta meg az Index.

OKTÓBER VÉGÉN 30 NAPOS IDŐTARTAMRA HIRDETTÉK MEG A VESZÉLYHELYZETET, ÍGY MÁR JELEZTÉK, NOVEMBER VÉGÉN ESEDÉKES LESZ EGY HOSSZABBÍTÁS

Az intézkedést az előzte meg, hogy a kormány a novembertől életbe lépett alaptörvény-módosítás jogi kereteinek megfelelően újra kihirdette az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa miatti veszélyhelyzetet. Erre azért volt szükség, mivel a veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvényi szabályok az Országgyűlés májusi döntése értelmében november 1-jétől megváltoztak, az előtte érvényes veszélyhelyzetet szükséges volt megszüntetni és az új alaptörvényi felhatalmazásoknak megfelelően a veszélyhelyzetet újra ki kellett hirdetni. Megjegyzendő, hogy október végén a kormány csak 30 napos időtartamra hirdethette meg az új veszélyhelyzetet, így már akkor jelezték, hogy november végén esedékes lesz egy hosszabbítás. 

MÚLT HÉTEN TÁRGYALT AZ ÜGYBEN AZ ORSZÁGGYŰLÉS

A november 1-jei változások után a múlt héten az Országgyűlésnek is össze kellett ülnie, és egy törvény által jóváhagyást kellett adnia a magyar kormánynak a veszélyhelyzet meghosszabbításához. Az előző héten ez meg is történt, és erre reagálva hétfőn a magyar kormány kiadta azt a rendeletet, amellyel meghosszabbították az október 29-től hatályos veszélyhelyzetet.

A hétfői kormányrendelet „a hatálybalépését követő 210. napon” veszti hatályát. Vagyis jövő év május végéig marad hatályos.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb