Közélet

Újra meghosszabbítják a veszélyhelyzetet? Hamarosan dönthet a parlament

Háromnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, hétfőn ismét a plenáris ülés tárgyalja a szociális törvény módosítását, a jövő évi adótörvényeket és az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását. Az ülés 13 órakor kezdődik, a képviselők megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Lukáts Miklós (KDNP) volt országgyűlési képviselőről, majd napirend előtti felszólalások sorában szót kap Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is – írta közleményében az MTI.

Ezt követően az alábbi témák kerülnek majd napirendre a parlamentben:

  • Tárgyalják az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosítását, amely egyszerűsítené egyes állami ingatlanok eladását.
  • Vita lesz az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosításáról, amely a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlését is tartalmazza.
  • A napirenden lesz a területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosítása, miszerint minden közműszolgáltatónak és elektronikus hírközlési szolgáltatónak kötelező lesz csatlakozni az e-bejelentő rendszerhez.
  • A képviselők tárgyalják a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosítását, ami a többi között bevezetné a szociális vetítési alap elnevezést az öregségi nyugdíjminimum helyett, továbbá azt is rögzítené a szociális ellátásokról szóló törvényben, hogy mindenki felelős önmagáért, ha pedig valaki nem képes gondoskodni önmagáról, akkor a hozzátartozók, a települési önkormányzatok és végső soron az állam segíti.
  • Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadásával tovább egyszerűsödhet az átalányadózás, így 2023. január 1-jétől az átalányadózóknak csak negyedévente kell járulékbevallást benyújtaniuk. Változás lesz az iparűzési adóban is: évente egyszer kellene ezt az adót megfizetni és az adóalap a bevételtől függően sávosan differenciált lesz.
  • A képviselők megvitatják az 1222-es Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla napjáról szóló törvényjavaslatot, amely április 24-ét jelölné ki a megemlékezésre.
  • Két igazságügyi törvényjavaslat is szerepel a napirenden: az egyik három hágai egyezményt kihirdető jogszabályon változtatna, a másik egyebek mellett a közjegyzőkre, a hagyatéki eljárásra vonatkozó szabályokat tartalmaz, továbbá uniós jogharmonizációt hajt végre több területen.
  • A kormány az orosz-ukrán háború miatt továbbra is indokoltnak tartja a veszélyhelyzet fenntartását, ezért november 1-jétől újra kihirdette azt. A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényjavaslat felhatalmazná a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbíthassa.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb