Közélet

A jövő hét végétől enyhülhet az üzemanyaghiány

A Mol Nyrt. jelentős mennyiségű készletein felül a biztonsági kőolaj és kőolajtermék készletek 74 napnyi nettó importnak felelnek meg – ez derül ki a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) adataiból. Ez a mennyiség a hazai fogyasztásra vetítve is hosszabb időre biztosítani tudja a folyamatos ellátást, tudta meg a 24.hu.

A MOL MÁR A MÚLT HÉTEN JELEZTE, A NOVEMBER 28-AI HÉTEN NEM TUD SZÁLLÍTANI SZÁMOS, A HÁLÓZATÁN KÍVÜL MŰKÖDŐ FÜGGETLEN BENZINKÚTNAK

Mint korábban megírtuk, a Mol még a múlt héten jelezte, hogy november 28-án kezdődő héten nem tud dízelt és motorbenzint biztosítani számos, a hálózatán kívül működő független benzinkutaknak. Az átmeneti intézkedés azokat a kutakat érinti, amik felé az olajvállalat nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel.

AZ ÁRSTOP FENNTARTÁSÁNAK EGYIK FELTÉTELE A SZÁZHALOMBATTAI FINOMÍTÓ FOLYAMATOS MŰKÖDÉSE

Az árstop esetleges hosszabbításával kapcsolatban a Miniszterelnökség úgy reagált, hogy január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik. Ez alapján pedig lehet, hogy 2023-ban már nem tankolhatunk hatósági áron, vagy a jelenleginél csak jóval kisebb mennyiségben.

A SZÁZHALOMBATTAI FINOMÍTÓ JELENLEG 55 %-ON ÜZEMEL, LEGKORÁBBAN DECEMBER 2-TŐL TERMELHET ISMÉT TELJES KAPACITÁSSAL

Világgazdaság cikke szerint a százhalombattai finomító, a Dunai Finomító (Dufi) folyamatos működése jelen állás szerint korántsem adott. A Dufiban nyár óta lényegében karbantartások zajlanak, ráadásul a hírek szerint nem feltétlenül gördülékenyen. A finomító most körülbelül 55 százalékon üzemel, mert egy tervezett karbantartási folyamat közben olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra van szükség.

A lap értesülései szerint legkorábban december 2-től termelhet ismét teljes kapacitással az üzem. Az üzemanyaghiány tehát jövő hét végétől enyhülhet.

Forrás: 24.hu/vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb