Közélet

Novák Katalin kinevezte az energiaügyi minisztert, a vásárhelyi születésű Lantos Csabát

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát – közölte a Sándor-palota az MTI-vel. Az államfő Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára nevezte ki Lantos Csabát.

A kormány novemberben döntött önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról. Az új minisztérium az energiapolitika egységes irányításáért felel.

Orbán Viktor sem sokáig tétlenkedett, már sok sikert is kívánt Lantos Csabának. A miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta, hogy: “december 1-től önálló Energiaügyi Minisztérium segíti a kormány munkáját. A legfontosabb feladat most Magyarország energiaellátásának biztosítása és a szankciós energiafelárak letörése. Sok sikert, Miniszter úr!”

LANTOS CSABA VÁSÁRHELYEN SZÜLETETT

Az új energiaminiszter, Lantos Csaba hatvanéves, 1962-ben Hódmezővásárhelyen születetett, közgazdász-szociológusként végzett a Corvinuson 1986-ban, ahol a Rajk László Szakkollégiumnak volt tagja. Itt ismerte meg többek között Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgatót is, aki kollégiumi társa volt.

  • A kilencvenes években a Creditanstalt Értékpapír (később CA IB) Rt.-nél dolgozott,
  • 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának,
  • 2000-től 2007-ig vezérigazgató-helyettes volt az OTP Banknál.
  • A Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, korábban elnöke is volt.
  • 2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja.

Az üzletember a Lantos Vagyonkezelő irányítója, 2021 óta pedig a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. Egyik alapítója a tudományos eredményeket elismerő Bolyai-díjnak, valamint alapítója a Közjó és Kapitalizmus Intézetnek. Jelenleg a 4iG tanácsadó testületének tagja.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb