Közélet

Matolcsy György: A magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

A parlamentben a Gazdasági Bizottság mai aktuális ülésén szokatlanul erős kijelentések hangzottak el Matolcsy Györgytől az MNB 2021-es évről szóló beszámolója kapcsán. „A kormány 2021-es költségvetése egy gazdasági műhiba volt, jövőre akár 15-18 százalékos infláció is várhat a magyar nemzetgazdaságra” – mondta a jegybankelnök.

Ma délelőtt 10 órakor kezdődött a parlamentben a Gazdasági Bizottság aktuális ülése. Első napirendi pontjuk a Magyar Nemzeti Bank 2021-es évről szóló beszámolója volt. A jegybank elnöke, Matolcsy György az RTL szerint szokatlan őszinteséggel beszélt. “Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – mondta az MNB elnöke.

A LEGSÉRÜLÉKENYEBB ORSZÁGOK KÖZÖTT VAGYUNK

A bizottság ülésén Matolcsy György arról is beszélt, hogy jelenleg Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa – írta Facebook-oldalán Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője. “Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban” – mondta Matolcsy Tordai beszámolója szerint. Az MNB elnöke szerint „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül.” Matolcsy azt mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket.

JÖVŐRE 15-18 SZÁZALÉKOS LESZ AZ INFLÁCIÓ

Az MNB elnöke szerint Magyarországon a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után, jövőre a legmagasabb lesz – írja Tordai. Matolcsy arról is beszélt, hogy jövőre 15-18% lesz az infláció, ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció. Kiemelte azt is, hogy az áremelkedési ütem csak nagyon lassan kezd majd mérséklődni 2023 első felében. Szerinte a magyar élelmiszeripar alacsony termelékenysége és az élelmiszerek magas importhányada vezetett a 20% feletti inflációs rátához – áll a Reuters tudósításában. Az infláció pedig Matolcsy szerint nem “szankciós” vagy “háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt. “Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt” – emelte ki a jegybank első embere az ellenzéki képviselő beszámolója szerint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb