Közélet

Vége: életbe lépett az orosz olajra vonatkozó embargó és árplafon – máris szöknek fel az árak

Életbe lépett hétfőn a 60 dolláros olajársapka, amit az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is jóváhagyott szombaton. Ezzel egy időben élesedett a hatodik szankciós csomag is, ami megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az Európai Unióba, de átmeneti kivételt biztosít azoknak az uniós tagállamoknak, amelyekhez csővezetéken érkezik a kőolaj.

Az Európai Unió Tanácsa június 3-án fogadta el a gazdasági társaságokra és egyénekre vonatkozó, valamint a december 5-től érvényes, olajembargót is tartalmazó hatodik szankciós csomagot Oroszországgal szemben.

AZ UKRÁN ELNÖK SZERINT EZ NEM MONDHATÓ KOMOLY DÖNTÉSNEK

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az olajársapkát azonnal megérzik majd az oroszok, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez nem igaz, mert az orosz olaj hordónkénti ára 52 dollár körül mozog most, tehát alacsonyabb, mint a megszabott felső korlát. “Nem mondható komoly döntésnek egy ilyen limit, mert kényelmesen kigazdálkodható a terrorista államnak. Idő kérdése, és erősebb eszközökhöz kell majd nyúlni” – fogalmazott. Moszkva elutasította az árkorlátozást. “Nem fogadjuk el ezt az árplafont” – jelentette ki újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, miközben Moszkva előzőleg figyelmeztetett, hogy nem fog kőolajat szállítani azoknak az országoknak, amelyek elfogadják az intézkedést.

MAGYARORSZÁG KIVÉTEL

A szankciós csomag megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolajra azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel, így Magyarország is kivételt képez ez alól.

AZ EMBARGÓ MIATT DRÁGULNI KEZDETT AZ OLAJ

Mint kiderült, az események hatására drágulni kezdett az olaj, az orosz fél további áremeléseket helyezett kilátásba, ami magasabb üzemanyagárakat vetít előre. A Brent olaj árfolyama 1,76 százalékos pluszban jár hétfőn, hordónként 87,12 dollárért kereskedik. A WTI-olaj árfolyama még ennél is gyorsabban, 2,18 százalékkal növekedett, és közeledik a hordónkénti 82 dolláros árhoz. Hortay Olivér klímapolitikai szakértő szerint az embargó nem fog fennakadást előidézni a magyar üzemanyag-ellátásban, mert az olajembargó elfogadásakor és az olajársapkáról történő tárgyalások során Magyarország mentességet alkudott ki: továbbra is vásárolhat vezetéken keresztül orosz nyersolajat. A kérdés viszont, hogy mennyivel fog drágulni az üzemanyag az elkövetkező hónapokban.

Forrás: 24.hu, Index

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb