Mindenmás

A Mol szerint beindult a pánikvásárlás, egyre több benzinkút vezet be korlátozásokat: öt liter feletti tankolásnál az egész mennyiséget piaci áron kell kifizetni az egyik kúton Szegeden

“Ez azért bicskanyitogató. A fogyasztóvédelem meg alszik” – írta szerkesztőségünknek kedden délelőtt Brigi, aki hétfőn futott bele a cikkünk borítóképeként használt fotón szereplő jelenségbe a NOVA bevásárlóközpontnál Szegeden. Az ominózus benzinkúton csak 5 litert lehet tankolni hatósági áron, ha valaki ezen felül tölt üzemanyagot a járművébe, akkor a teljes mennyiséget piaci áron kell kifizetnie.

Hosszú sorok, kiapadó benzinkutak, bosszankodás – egyre többször tapasztaljuk a kellemetlen helyzetet Szegeden is, amin az sem segít, hogy számos töltőállomáson korlátozták a tankolási mennyiséget a hatósági áras üzemanyagoknál. Brigi olvasónk esete jól mutatja, hogy az ellátás országszerte és Szegeden is akadozik, a benzinkutak különböző eszközökhöz nyúlnak, hogy mérsékeljék a rohamot. A Mol ezen a héten sem szállít benzint és dízelt a kisbenzinkutaknak, és mindezt tetőzi még az is, hogy a vállalat szerint beindult a pánikvásárlás, így meg sem lepődünk a fent említett eseten.

A Telex azt írja, hogy miután több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, az autósok felvásárolták a drágább fajtákat is. Tapasztalataik szerint furcsa dominóhatás alakult ki: azok a kutak viselik az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, így viszont ez utóbbiaknál is gyorsabban merülnek ki a készletek. A Mol a Telex kérdésére azt válaszolta: a töltőállomásai továbbra is nyitva tartanak, a tartálykocsik folyamatosan úton vannak. A portál a következőket tapasztalta:

  • A Shell előregyártott matricákkal készült az átmeneti készlethiányra, és hétfőn már volt olyan kútja, ahol mindegyik kútfejen ilyen matrica szerepelt.
  • A benzinért eredménytelenül portyázó autósok gyorsan áthajtanak a kúton, emiatt számos helyen alakul ki dugó.
  • A benzinkutasoknak láthatóan nagyon elegük van abból, hogy az oszlopok közt szlalomozó, majd indulatosan távozó autósok mindig ugyanazokat a kérdéseket ismételgetik.
  • A benzinkutak nemigen tudják, hogy mikor kapnak üzemanyagot, így az autósokat sem tudják tájékoztatni.
  • Noha Magyarországon körülbelül kétezer benzinkút működik, valójában senki nem tudja pontosan megmondani, hogy hol lehet biztosan üzemanyagot kapni, és hol nem.

NÉHÁNY NAPON BELÜL VISSZAÁLL A REND A SZÁZHALOMBATTAI FINOMÍTÓNÁL

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó próbált megnyugtatni mindenkit az RTL megkeresésére: a műszaki hibát elvileg kijavították, a százhalombattai finomító kapacitása folyamatosan emelkedni fog, néhány napon belül visszaáll a 100 százalékos termelési kapacitásra. A Mol egyelőre nem erősítette meg a hírt. A szakember hozzátette, ennek ellenére a problémák fennmaradnak, mert az ellátás másik fontos eleme, az import továbbra is hiányzik. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb