Közélet

A kormány meghosszabbítaná az élelmiszerár-stopot, de nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba helyeznek

A kormány meg kívánja hosszabbítani az élelmiszerár-stopot – értesült a Portfolio. Forrásaik szerint a legutóbbi kormányülésen már tárgyalták is kérdést, az élelmiszerárak befagyasztás pedig nagy támogatottságot élvez kormányzati körökben. Az árstop jelenleg december végéig van érvényben, ám a kormány azzal “kedveskedne” a fogyasztóknak, hogy húsvétig fenntartja.

Még jövő áprilisban is velünk lehet az élelmiszerár-stop a Portfolio információi szerint. Több forrásra hivatkozva úgy tudja a lap, hogy a jelenleg decemberig tartó árstopot nem szüntetnék meg az év végével, hanem legalább húsvétig fenntartanák.

NAGYOBB BÜNTETÉSEK ÉS SZIGORÚBB ELLENŐRZÉS IS JÖHET

Mint tovább írják, forrásaik szerint mindemellett a kormányzat nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba fog helyezni, ugyanis egyre kevésbé tetszik a kabinetnek, hogy egyre drasztikusabb az élelmiszerhiány az árstopos termékek körében.

“Pokol, ami van a boltokban, mert már most nagyon spájzolnak az emberek. De a tehén nem fog több tejet adni, mint amennyit eddig adott. A csirkének sem lesz négy melle” – mondta egyik forrásuk az árstop meghosszabbítása és a durvább ellenőrzések kapcsán. Vagyis, miközben a kereslet egyre fokozódik, a kínálat nem nő, a kereskedőknek ugyanis nem érdekük az elvártnál (tavalyi) mennyiségnél többet adni. Kérdés, hogy a beszállítók mit lépnek, vagyis az importőrök, mert bár most rosszabb áron tudják értékesíteni az árstopos termékeket, mint más országokban, most van alkalmuk a piacszerzésre.

SZÉTTERÍTIK MÁS TERMÉKEKRE A VESZTESÉGET

A portál szerint már vannak olyan jelek, hogy bizonyos termékekben jobban betör az import. Egyik forrásuk szerint emiatt egyre kevésbé fognak tudni magyar termékeket kínálni a kiskereskedelmi láncok, hiszen vannak, akik az import forrásból olcsóbban tudják beszerezni a termékeket. A kiskereskedelmi szektorra rálátó források állítása szerint a hosszabbítással egy dolog garantált: a vártnál magasabb inflációs pálya. Az árstopos termékeken keletkező egyre nagyobb veszteséget ugyanis szétterítik más termékekre – emlékeztet a Portfolio, majd hozzáteszik, hogy az egyik forrásuk szerint nem világos, hogy miért tartják fent még most is az árstopot, hiszen a boltok most is szétosztják a veszteséget más termékekre, és amikor majd elengedik az árbefagyasztást, akkor hatalmasat fog nőni az addig árstopos termékek ára is – miközben azoknak a termékeknek nem fogják csökkenteni az árát, amelyekre szétterítették az árbefagyasztás miatti veszteséget. Információik szerint az árstop fenntartásával a kormány célja, hogy kiűzzön egyes kiskereskedelmi multikat az országból.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb