KikapcsSmart Szeged

HandCraft: Gyerekek a műhelyben Deszken

„Álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen szépen kiteljesedik ez a munka és a Bánát Egyesület ennyire szerteágazó tevékenységet fog végezni” – mondja Brczán Krisztifor elnök. A Bánát Egyesületet csaknem 75 évvel ezelőtt alapították a deszki szerbek. „A 2010-es évek kezdetén még a népzenére és a néptáncra fókuszáltunk: táncegyüttesünkkel és zenészeinkkel a világot jártuk.”

2022-BEN A HANDCRAFT PROJEKT KERETÉBEN NÉGY KÉZMŰVES FOGLALKOZTATÓ MŰHELYT ALAKÍTOTTAK KI

Azóta a Szent Száva Központ az egyesület oktatási, kulturális, turisztikai komplexumává nőtte ki magát, jelenleg csaknem 80 óvodásnak és kisiskolásnak ad otthont. „Ahogy beleálltunk a feladatokba, egy ár, egy flow vitt bennünket tovább.” – emlékezik vissza az elnök. 2018-ban beépítették a tetőtér nagy részét, 2022-ben a HandCraft projekt keretében egy új szárnnyal bővítették az épületet, melyben négy kézműves foglalkoztató műhelyt alakítottak ki.

AZ EGYESÜLET MISSZIÓJA: A KÖRNYEZETTUDATOS NEVELÉS, A FENNTARTHATÓ JÖVŐ ÉS AZ ÉLŐ HAGYOMÁNY

A szerb egyesület missziója három pilléren áll: a környezettudatos nevelés, a fenntartható jövő és az élő hagyomány. „Ez egy erős plusz, amit az iskolai és óvodai tantervbe beépítve nyújtunk az itt formálódó generációknak. Meggyőződésem, hogy ez a világszemlélet még vonzóbbá teszi a rendszerünket.”

A PROJEKT CÉLJA, HOGY A NÉPI KULTÚRÁRA ÉPÜLŐ, TURISZTIKAI ÉRTÉKKEL BÍRÓ PROGRAMOK KÍNÁLATÁT BŐVÍTSE

A 2022. december 31-ig tartó, 18 hónapos HandCraft projekt a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület együttműködésében valósult meg. A két projektpartner célja a különböző kézműves táborok és rendezvények (például Ajvár Fesztivál, Palicsi Magyar Sokadalom) megvalósítása során, hogy a népi kultúrára épülő, turisztikai értékkel bíró programok kínálatát bővítse, valamint, hogy a határ mindkét oldalán a hagyományos népi mesterségeken és anyagi kultúrán alapuló kézművességet turisztikai szolgáltatássá fejlessze. A HandCraft projekt megvalósulását az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatta 352.942,95 EUR-val.

AZ ÚJ ÉPÜLETSZÁRNY MEGÉPÍTÉSÉRE TERVEZETT KÖLTSÉG A MEGVALÓSÍTÁSIG MEGDUPLÁZÓDOTT, DE SIKERÜLT A HIÁNYZÓ FORRÁST ELŐTEREMTENI

A Bánát Egyesület 2019-ben az új épületszárny építésére 70M Ft-os költséget tervezett, a megvalósításig ez a költség megduplázódott, szerencsére – többek között a nemzetiségi alapból – sikerült a hiányzó forrást előteremteni.

A PROJEKT TÖBB DÍJJAL IS BÜSZKÉLKEDHET

„A projekt idén októberben a brüsszeli Interreg SLAM! versenyen második helyezést ért el és megnyerte a Social Media Award-ot. A projekt sikere gyakorlatilag az elmúlt 10-12 év munkájának megkoronázása. Mertünk új irányba is elindulni, profilt bővíteni régen tervezett tevékenységekkel. Ilyen az aranyhímzés vagy a szövés, amit 100-120 éve már senki nem művelt errefelé.” – magyarázza az elnök, aki szerint először csak alapszinten szerették volna a tudást visszatanulni, hogy fogalmuk legyen ezekről a kézműves technikákról. „De itt is beleléptünk egy olyan folyóba, ami vitt magával és csak előre tudtunk menni.” – jegyzi meg Brczán Krisztifor. Ma már ott tartanak, hogy a Bánát Egyesület egy védjegyet hoz létre, amellyel azokat a kézműves termékeket látják el, amelyek az itteni műhelyekben készültek. Népszerű programjaik a projekt zárása után is folytatódnak, többségük a nagyközönség számára is elérhető marad. Akár családi-, akár turisztikai élményt keres a határ két oldalán, tájékozódjon az egyesületek honlapján (ITT és ITT) vagy Facebook oldalán (ITT és ITT)! Garantáltan megéri.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb