Közélet

Megszólaltak a szirénák Koszovóban, kivezényelték a KFOR járműveit

Barikádokat állítottak fel Koszovóban, hogy megakadályozzák annak az elfogott szerb rendőrnek a Pristinába szállítását, aki – a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója szerint – Albin Kurti koszovói miniszterelnök megtorlásának áldozata. Az Index beszámolója szerint nagyszámú tömeg gyűlt össze még Leposavic be- és kijáratánál, valamint a Zvečani melletti Rudarban és Srbovacban, kint vannak a KFOR autók, közben egyes források szerint Koszovó északi részén az internet- és a mobilhálózat elérése is szünetel.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója, Petar Petkovics bejelentette, hogy a kurti koszovói rendőrség tagjai ma a szerb–koszovói Jarinje határátkelőnél letartóztatták Dejan Panticsot, a koszovói rendőrség volt tagját. Petkovics hozzátette, hogy ez brutális megtorlás és megfélemlítés volt Albin Kurti részéről:

„Úgy döntött, hogy most üldözni fogja a szerb rendőröket, akiknek minden alap és bizonyíték nélkül olyan tetteket próbál tulajdonítani, amelyekhez semmi közük, hogy megpróbáljon megfélemlíteni minden szerbet, aki nem akarja elszenvedni az ő terrorját”

– áll az iroda közleményében.

https://twitter.com/Josef_Petermann/status/1601612891610054657?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1601612891610054657%7Ctwgr%5E346c5c3499ff369f79c7c0a2993caba04cd9c0f2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2022%2F12%2F10%2Fkoszovo-szerbia-feszultseg%2F

A lap beszámolója szerint, az eset miatt egymást követték az események szombat délután:

  • Koszovó északi részén a szerbek tiltakozásul több helyen is barikádokat állítottak fel, hogy megakadályozzák az elfogott volt rendőr Pristinába szállítását.
  • A szerb közmédia szerint szombaton még a szirénák is megszólaltak Mitrovicában, amit a közösségi médiában megjelent bejegyzések is megerősítettek.
  • Az EULEX folyamatosan járőrözik a helyszínen, a Rudarban lévő barikád közelében pedig két KFOR-autó (a Kosovo Force, röviden KFOR a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999. június 12-én jött létre) is állomásozik. 
  • Nagyszámú tömeg gyűlt össze még Leposavic be- és kijáratánál, valamint a Zvečani melletti Rudarban és Srbovacban.
  • Egyes források szerint Koszovó északi részén az internet- és a mobilhálózat elérése is szünetel.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb