Közélet

Világgazdaság: Magyarország felmentést kér az üzemanyagok jövedéki adójának megemelése alól

A Világgazdaság információi szerint Magyarország 2023 végéig kér felmentést az Európai Uniótól azon kötelezettség alól, hogy emelje az üzemanyagok jövedéki adóját. Ha az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar kérést, akkor az adó mértéke 32,5 forinttal emelkedhet, írta meg a Portfolio.

A benzinre és a gázolajra eltérő uniós adómértékek vonatkoznak. Magyarország a benzin esetében évek óta a minimumértékre állítja be a magyar adószintet és fix távolságot tart a benzin és a gázolaj adómértéke között.

Ezen elvek alapján a benzin esetében az adó a mostani literenkénti 0,28 euróról 0,6 euróra emelkedne, a dízelé pedig 0,26-ról 0,33 euróra – közölték, megjegyezve: ez eredményezné a 32,5 forintos adóemelkedést, mivel a számításnál a 2022. október 3-i hivatalos árfolyamot kellene figyelembe venni.

A BIZOTTSÁG FELAJÁNLOTTA A TAGÁLLAMOKNAK A LEGFELJEBB HAT HÓNAPRA SZÓLÓ DEROGÁCIÓ LEHETŐSÉGÉT

Mint az MTI írta, az Európai Bizottság még 2022. július 8-án küldött adminisztratív megkeresést a kormánynak az adóminimum alatti üzemanyag-adómértékek vonatkozásában. Ezzel párhuzamosan az ismert körülményekre – a háborúra és az energiaválságra – tekintettel a bizottság gyakorlatilag felajánlotta a tagállamoknak a legfeljebb hat hónapra szóló derogáció lehetőségét. Ezzel két tagállam (Portugália 2022 végéig, Svédország három hónapos időtartamra, azaz szintén gyakorlatilag év végéig) már sikeresen élt.

KEDVEZŐ ELBÍRÁLÁS ESETÉN A HATÁLYOS JÖVEDÉKIADÓ – MÉRTÉKEKET AKÁR JÖVŐ ÉV VÉGÉIG FENNTARTHATNÁNK

“Kedvező elbírálás esetén a hatályos jövedékiadó-mértékeket akár jövő év végéig fenntarthatnánk, mindazonáltal van rá esély, hogy a bizottság nekünk is legfeljebb csak hat hónapot engedélyez” – írta a Világgazdaság. A magyar kormány a hat hónapnál hosszabb időtartamot azzal indokolta, hogy a kedvezőtlen októberi forintárfolyam miatt egész jövő évben fenn fog állni a drasztikus emelés szükségessége, az energiaadó-irányelv pedig akár hatéves derogációra is lehetőséget ad – ismertette a lap.

A derogációs kérelem elbírálásának határideje az összes megfelelő és szükséges információ beérkezését követően három hónap.

Forrás: Világgazdaság/Portfolio/MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb