Mindenmás

Ez a jövő Szegeden! A Cédrus Liget Lakópark geotermikus fűtésével a legzöldebb lakópark! Exkluzív interjú Kóbor Balázzsal, Szeged legkiválóbb geotermikusával!

Szeged a zöld város! Nem véletlenül: ebben a cikkben megmutatjuk hogyan néz ki Reykjavík után, Európa legnagyobb geotermikus fűtési rendszerének lakóparki mása, beszélgetünk Kóbor Balázzsal a geotermikus fűtés nemzetközileg elismert szegedi szakértőjével.

Az előző cikkünkben a beltéri megoldásokat mutattuk meg Nektek. Lekeny Márk a Cédrus Liget Lakópark ügyvezetője fogadott bennünket az egyik lakásban:

A geotermikus fűtés a pénztárcádat is kíméli

A teljes létesítmény hőszolgáltatásáról saját geotermikus rendszer gondoskodik. A padlófűtés és az alapfelszereltségbe tartozó lakásonként szabályozható klímarendszer páratlan emmisszió mutatókat és több, mint 30%-os rezsicsökkenést garantál. Minden lakás önálló almérővel rendelkezik, így a központi üzemeltetés és karbantartás minden előnye mellett kizárólag a saját fogyasztás után kell fizetni. Az energiatakarékos lakások megfelelnek az MNB Zöld Otthon Program feltételeinek.

Ekkora távhő átalakítási projekt, mint ami Szegeden történik nincs

Kóbor Balázs geológustól megtudtuk, a 2000 mélyről kitermelt termálvizet vissza is préselik, így maximálisan zöld és fenntartható a geotermikus fűtés. A Szegedhez ezer szállal kötődő, itt is végzett és itt élő, nemzetközileg elismert geológus szakértő azt is elárulta nekünk, hogy ekkor távhő átalakítási projekt jelenleg, mint ami Szegeden történik (9 geotermikus rendszerrel, amelynek része a Cédrus Liget Lakópark is) Európában nincs.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb