Közélet

Breaking: Brüsszel jóváhagyta az 5.8 milliárdos magyar helyreállítási tervet

Felszállt a füst Brüsszelben, az EU soros elnökségét ellátó cseh kormány ugyanis hétfőn éjfél előtt bejelentette, hogy a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a magyar pénzekre vonatkozó megállapodásokat – közölte az EUrologus. Eldőlt az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyása, de a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügye is.

A Telex szemléje szerint az alábbi négy kérdésben jutottak egyeszségre az EU-hoz akkreditált nagykövetek (COREPER):

  • az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatás;
  • a 15 százalékos globális minimumadó;
  • az 5,8 milliárd euró (közel 2400 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyása;
  • és a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügye – az eredeti javaslatot mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetését függesztik fel.

A két első kérdésben a magyar kormánytól várták, hogy változtasson korábbi álláspontján. A Népszava brüsszeli tudósítója és a Portfolió forrásai szerint a kormány belement, hogy az EU közös adósságvállalási megoldáson keresztül támogassa Ukrajnát. Az Euronews pedig azt írja, hogy a cseh elnökség megerősítette nekik, hogy Magyarország a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt hitel ügyében is feladta a vétóját. A részletek egyelőre nem ismertek, a Világgazdaság azonban úgy értesült, az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, így nem kellene megemelni a 9 százalékos társasági adót.

Az Index szerint a döntés hátteréről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszter kedden sajtótájékoztatót tart, melynek részleteivel napközben jövünk a Szeged365.hu-n.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: our website
'Fel a tetejéhez' gomb