Mindenmás

Büszkék lehetünk: az SZTE az egyik legzöldebb magyar egyetem a 2022-es UI GreenMetric világrangsor szerint

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon a 2022-es UI GreenMetric világrangsor szerint. Az Indonéziai Egyetem toplistáján az SZTE több mint tíz helyet lépett előre, ezzel idén világviszonylatban a 73. helyen szerepel. A szegedi intézmény a rangsor „elhelyezkedés és infrastruktúra” alkategóriájában a legjobb magyar egyetemként végzett – írja az SZTE sajtóközleményében.

A Szegedi Tudományegyetem a 73. helyre lépett elő a tavalyi 85. helyről a 2022-es UI GreenMetric „zöld egyetem” világlistán, ezzel továbbra is a legzöldebb egyetemek között van a világon, Európában és Magyarországon. Mint kiemelték, az egyetemek „zöld rangsorában” kezdetek óta az élbolyba tartozik az SZTE, idén is a top 7 százalékban végzett világszinten. 8330 pontjával a 11 részt vevő magyar egyetem között is kiemelkedő helyen szerepel, idén a második lett magyar viszonylatban.

AZ SZTE EREDMÉNYEI A RANGSOR SZINTE MINDEN RÉSZTERÜLETÉN JAVULTAK

Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége a korábbi évekhez hasonlóan folyamatosan növekszik: a 2010-es év első felhívásának 95 intézményéhez képest (akkor 35 országból töltötték ki a kérdőívet) 2022-ben már 85 ország 1050 egyeteme válaszolt a rangsorkészítők megkeresésére. Ez a tavalyi évhez viszonyítva is jelentős emelkedés, amikor 80 ország 956 intézménye került be a rangsorba. A zöld kérdőív hat témaköre évek óta változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás és kutatás. Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Az SZTE eredményei a rangsor szinte minden részterületén javultak az előző évhez képest, az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában pedig a legjobb magyar intézményként végzett a Tisza-parti egyetem.

ELKÖTELEZETTEK A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG ÉS A FENNTARTHATÓSÁG IRÁNT

A UI GreenMetric nemzetközi hálózat egyik magyar koordinátoraként a Szegedi Tudományegyetem különösen elkötelezett a környezettudatosság és a fenntarthatóság iránt, kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődési céloknak, a megújuló energiaforrások használatának. Ugyanígy a hallgatói szemléletformálás jegyében szervezett évközi programoknak és az energiaigényt csökkentő fejlesztéseknek is fontos szerepe van az SZTE életében. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a zöld beszerzések és szolgáltatások körének bővítésére is, hogy az egyik „legzöldebb” magyarországi egyetemként jó példával járjon elő itthon és az országhatáron túl egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb