Közélet

Navracsics-Gulyás: Amint lesz uniós pénz, jön a pedagógusok béremelése – élőben jövünk a bejelentésekkel (frissítve)

Egyezségre jutottak az EU-nagykövetek minden fontos kérdésben, amit a döntések végleges jóváhagyása zár le, írásbeli eljárással – írtuk meg kora reggel. A nagykövetek jóváhagyták

  • nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot,
  • illetve a 15 százalékos globális minimumadót,
  • hanem az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet,
  • valamint a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is.

Gulyás Gergely és Navracsics Tibor ismertetik a részleteket, cikkünk folyamatosan frissül.

NAVRACSICS: MINDEN KITŰZÖTT CÉL MEGVALÓSULT

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kezdte a sajtótájékoztatót, a politikus elmondta, hogy az állandó képviselők egyezségre jutottak a  helyreállítási tervvel kapcsolatban.

“Minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk” –

tette hozzá. December 31-ig meg kellett megállapodni a kohéziós pénzek megőrzéséhez, Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz.

Navracsics tájékoztatása szerint így néznek ki a számok:

  • 2300 milliárd forint nyílik meg a helyreállítási alap keretében,
  • 70 százalék a megújuló energiákba,
  • míg 30 százalék a digitális átállást segíti.
  • Az operatív programok tekintetében 14000 milliárd forint áll rendelkezésre,
  • és ebből 4000 milliárd forintot már jóváhagyott a bizottság.
  • 9-10 ezer milliárd áll a többi operatív program rendelkezésre.

Értékelve a megállapodást Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta: az EU győzelmével végződött a tárgyalás és az ország is az EU tagja. Az ukrajnai hitellel kapcsolatban arról beszélt, hogy az további hitelfelvételre nem kötelezi az országot, a kétoldalú megállapodást tagállamonként azonban jobbnak látták volna.

NAPOKON BELÜL ALÁÍRHATJÁK A MEGÁLLAPODÁST

Navracsics Tibor elmondta, hogy napokon belül aláírhatják a megállapodásokat. Januártól ténylegesen folytatódhat az együttműködés. Számos olyan beruházást meg lehet majd valósítani, amit csak uniós forrásból lehet, mondta a miniszter. 

JÖN A PEDAGÓGUSI BÉREMELÉS, AMINT KOPPAN AZ UNIÓS PÉNZ

A globális minimumadó semmilyen adóemelést nem jelent Magyaország számára, mivel a társasági adót nem kell emelni – mondta az Origo kérdésére Navracsics Tibor. “Napra pontosan teljesítettünk minden korábbi vállalást, míg a mostani 55 százalékos zárolás esetében március végéig kell elfogadni a törvényi változásokat” – magyarázta a miniszter.

“Amint lesz pénz, akkortól lesz tanári béremelés”

– tette hozzá Gulyás Gergely.

A bizottság tart a parlamenttől, és ezért a baloldal azért dolgozik, hogy a tanárok ne kapjanak fizetésemelést – tette hozzá a miniszter.

NAVRACSICS: AZ UNIÓBAN HISZTÉRIÁSAK VOLTAK

Navracsics Tibor a Telex szerint nem vette észre, hogy feszültek lettek volna a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A miniszter szerint ha Brüsszelben nem kötötték volna össze a különböző programokat, már sokkal korábban elfogadhatták volna a magyar helyreállítási tervet.

„A mi részünkről végig higgadtság volt megfigyelhető”

– mondta a miniszter. Az Európai Unióban kezdettől fogva hisztériásak voltak, de úgy látszik a higgadtság volt kifizetődő.

MÉG EGY KIS TANÁRI BÉREMELÉS

A pedagógusok béremelésével kapcsolatban a kormány megegyezett a bizottsággal, ezért bíznak benne, hogy minden ezek mentén zajlik majd – mondta Gulyás Gergely. Navracsics Tibor a szupermérföldkövekkel kapcsolatban a bizottságra hagyná annak publikálását. 25 új pályázat jelenhet meg a helyreállítási alappal kapcsolatban márciusig, jelentette ki a miniszter.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb