Közélet

Már hivatalos, megvan a megállapodás: januártól 16 százalékkal növekszik a minimálbér összege

Csütörtökön Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár bejelentette: megállapodtak a minimálbér és bérminimum jövő évi mértékéről. Nagy meglepés nem ért minket, hiszen már korábban is sejteni lehetett, most viszont már végleges, hogy a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 14 százalékkal emelkedik.

Csütörtökön Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette, hogy megszületett a megállapodás. A döntés értelmében:

2023 január elsejétől a minimálbér 232 000 forintra, míg a garantált bérminimum 296 400 forintra emelkedik.

Az előbbi esetén ez 16 százalékos, az utóbbi esetén pedig 14 százalékos béremelést jelent. 

EGYMILLIÓ EMBERT ÉRINT EZ A DÖNTÉS

Czomba Sándor ezt követően a tárgyalásokat eredményesnek és kiemelten fontosnak értékelte. Emlékeztetett arra, hogy ez a döntés közel közel egy millió embert érint közvetlenül, kiemelte: „ez jóval túlmutat ezeken, hiszen a fölötte lévő béreket is megtolja, így az átlagbérek is növekedni fognak”- mondta. “Azt kértük mind a munkavállalói, mind a munkaadói szervezetektől, hogy mindenki menjen el a falig. Innen is szeretném a korrekt hozzáállásukat felé kifejezni a köszönetemet” – fogalmazott az államtitkár, aki a nyilatkozatában kiemelte, hogy elképzelhetőnek találja, hogy ha a gazdasági helyzet azt megköveteli, akkor 2023-as év alatt le fognak ülni még tárgyalni egy esetleges bérkorrekcióról a partnereikkel. 

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb