Közélet

Aggasztó a helyzet a szomszédban: a szerb kormány átadja a kérelmét a KFOR-nak, hogy katonákat vezényelhessenek Koszovóba

A szerb kormány csütörtök esti ülésén döntés született róla, hogy elfogadják az ENSZ Biztonsági Tanácsának belgrádi javaslatát. Ennek értelmében Szerbia azt kéri a koszovói békefenntartó erőktől, hogy a szerb katonák és rendőrök visszatérhessenek Koszovóba.

Barikádot állítottak fel Koszovóban, hogy megakadályozzák annak az elfogott szerb rendőrnek a Pristinába szállítását, aki – a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója szerint – Albin Kurti koszovói miniszterelnök megtorlásának áldozata.

Alekszandar Vucic szerb államfő az esetről elmondta, hogy szerinte Pristina semmibe vette a washingtoni megállapodást. A múlt szombaton tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, kéréssel fognak a KFOR felé fordulni, annak érdekében, hogy tegyék lehetővé a szerb biztonsági erők bevetését.

A SZERB KORMÁNY DÖNTÖTT

A szerb kormány csütörtök esti kormányülésén elfogadták az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatával összhangban levő belgrádi javaslatot, amely értelmében Szerbia azt kéri majd a Kosovo Force-tól (KFOR), a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderőtől, hogy a szerb katonák és rendőrök visszatérhessenek Koszovóba – számolt be a Szabad Magyar Szó. A szerb kormány ülésén jelen volt Alekszandar Vucic államelnök, aki Ana Brnabić miniszterelnök meghívására érkezett a megbeszélésre.

“A kormány ülésén döntés született arról, hogy csütörtökön este elektronikus úton, pénteken reggel pedig az adminisztrációs átkelőnél szolgálatot teljesítő KFOR-parancsnoknak átadjuk azt a kérelmet, amely összhangban van a Biztonsági Tanács 1244-es határozatával. Ennek értelmében a szerb rendőrség és katonaság kötelékébe tartozó személyek visszatérhetnének Koszovó területére – ami akár ezer embert is jelenthet” – nyilatkozta az ülés után Alekszandar Vucic a Szerbiai Rádió és Televíziónak.

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: american tire depot
  2. Visszajelzés: กงล้อ888
'Fel a tetejéhez' gomb