Közélet

Még jobban elmérgesedhet a konfliktus a szomszédban: lövöldözés és robbanás volt Észak-Koszovóban

Vasárnap folytatódott a koszovói szerbek tiltakozása, és a helyi sajtó arról számolt be, hogy az éjjel lövöldözés és robbanás is történt. Hétfő reggel emiatt több közintézmény nem nyitott ki, közben pedig a szerb kormány nemzetbiztonsági ülést tartott – számolt be az eseményekről az Index.

Mint Kisházi Sándor kollégánk megírta, Koszovóban szombaton állítottak fel barikádokat a szerbek azért, hogy megakadályozzák annak az elfogott szerb rendőrnek a Pristinába szállítását, aki – a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója szerint – a koszovói kormány megtorlásának áldozata lett. 

A TILTAKOZÁSOK VASÁRNAP IS FOLYTATÓDTAK

A tiltakozások vasárnap is folytatódtak. A Szabad Magyar Szó beszámolója szerint Koszovó északi részén, Rudarenál egy automata fegyverből adtak le sorozatos lövéseket vasárnap hajnalban, és legalább egy robbanás is hallatszott abban az időben. A helyi sajtó szerint a demonstrálók néhol a koszovói rendfenntartókat, valamint a külföldi, uniós országokból érkező békefenntartókat is megtámadták. A konfliktus eszkalációja miatt hétfőn nem lesz tanítás a szerbiai rendszerben működő koszovói általános iskolákban és középiskolákban. A beszámolók szerint hétfő reggelig a barikádok továbbra is a koszovói utakon maradtak, sőt, volt olyan is, amelyet még jobban megerősítettek. A lövöldözések, robbantások óta azonban más, komolyabb incidensről nincs hír. 

A barikádok maradtak (Fotó: Beta).

ÖSSZEHÍVTÁK A NEMZETBIZTONSÁGI TANÁCSOT

A szerb kormány Nemzetbiztonsági Tanácsa vasárnap összeült a koszovói helyzet miatt. Az ülés után a Reuters megkérdezte Aleksandar Vučić szerb elnököt, hogy milyen lépésekre készülnek. Az államfő azt mondta, követelik, hogy Koszovóban engedjék szabadon az összes őrizetbe vett szerbet, de céljuk az is, hogy csökkentsék a feszültséget. Hozzátette, a koszovói szerbeknek semmi esetben sem szabad erőszakos összetűzésbe keveredniük a NATO katonáival. Hozzátette azt is, hogy a koszovói kormány és a miniszterelnök, Albin Kurti eszkalálja a konfliktust azáltal, hogy „számos egyoldalú lépést tesznek”. “Amint azt gondolhatnánk, hogy végre megoldottunk valamit, jön egy újabb probléma” – mondta erről Vučić.

A KOSZOVÓI ELNÖK SZERINT A TILTAKOZÓK BŰNÖZŐK

Albin Kurti miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy az ország északi felében tevékenykedő „bűnbandáknak” semmilyen valós alapjuk nincs a barikádok felállítására, és a koszovói rendőrök elleni erőszakos cselekményekre. Hozzátette, a NATO békefenntartóival azon dolgoznak, hogy gyorsan és békésen oldják meg a konfliktust.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS A NATO IS MEGSZÓLALT

Mindeközben az Egyesült Államok és a NATO is azt követelte, hogy a koszovói szerbek oldják fel a blokádot. Az amerikaiak részéről a belgrádi, valamint pristinai amerikai nagykövetség egy közös közleményt adott ki erről, amelyben azt írták: 

“Úgy tudjuk, hogy a koszovói hatóság olyan személyt vett őrizetbe, akit a koszovói rendfenntartók és a választási bizottság tagjai ellen végrehajtott erőszakos támadással gyanúsítanak. Ezt az őrizetbe vételt most az illegális úttorlaszok felállításának, valamint a koszovói hatóságokkal és lakossággal szembeni fenyegetések igazolására használják fel” – írták, miközben elítélték a koszovói rendfenntartókkal és a külföldi békefenntartókkal szemben végrehajtott támadásokat. Az Európai Unió részéről Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta: mind Koszovónak, mind Szerbiának azon kell dolgoznia, hogy deeszkalálják a konfliktust, és véget vessenek az utcai harcoknak, blokádoknak.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb