Mindenmás

Árhullám vonul végig a Tiszán, Szegeden is emelkedett a víz szintje

A vízgyűjtőkön az elmúlt pár napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, egyes szakaszokon I. fokú vagy azt meghaladó vízszint is kialakulhat az ár levonulásával – áll az ATIVIZIG honlapján. Szemmel láthatóan Szegednél is emelkedett a víz szintje, ma már 412 centimétert mértek a szakemberek. Az előrejelzések szerint ez tovább fog növekedni a napokban, de nem érjük el az I. fokú készültségi szintet sem.

A honlapon azt írják, hogy az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén – Kárpátalján átlagosan 50 mm, helyenként akár a duplája is -, míg hazai területen és Erdélyben 25-35 mm eső esett. Mindez folyóinkon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott. A folyó vízállása hétfőn reggel Tiszabecsnél, Tivadarnál és Vásárosnaménynál, kedden reggel pedig Tiszabercelnél haladta meg az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet a Hydroinfo adatai szerint. A vízállás hétfő estére Tivadarnál a II. fokú készültségi szintet is elérte. Ezeken a helyeken már levonulófélben van az árhullám, de a középső és alsó szakaszokon, köztük Tiszalökön és Szegeden is még most, vagy csak ezután várható a tetőzés.

NEM KELL LEZÁRNI A RAKPARTOT

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a Rádió 88-nak elmondta, a folyó vízgyűjtőin az elmúlt napokban mérhető mennyiségű csapadékot tapasztaltak, ennek eredményeként nő a Tisza vízszintje. Hozzátette, a folyó szegedi szelvényében a tetőzés előre jelzett szintje elmarad a rakpart lezárási szintjétől – a rövidtávú becslések szerint az 560 cm-t nem éri majd el a vízszint.



Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb