Szegedi Arcok

A mentéseket segítő, vadonatúj eszközöket vettek át a megye önkéntes tűzoltói

Decemberben a megye valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkéntes tűzoltó egyesülete átvette a központi költségvetésből elnyert támogatást Csongrád-Csanád megyében is Ennek egy része a működéshez szükséges pénzbeli támogatás, más része pedig az új eszközök formájában nyújtott támogatást jelenti. Előbbit november végéig elutalták a tűzoltóságoknak, az eszközöket pedig csütörtökön délelőtt kapták meg az egyesületek képviselői – tájékoztatta szerkesztőségünket a katasztrófavédelem.

Mint kiemelték, a megye önkéntes tűzoltói a pályázaton EDR-rádiókat, védőeszközöket (benzinmotoros áramfejlesztő, benzinmotoros zagyszivattyú, búvárszivattyú, mászóöv, bevetési védőruha, védőcsizma, védőkesztyű, védősisak), illetve tűzoltó-technikai eszközöket, kéziszerszámokat, egyéb felszereléseket (porral oltó, habbal oltó, kapacs, szikracsapó, ásólapát, bontóbalta, csáklya, csapszegvágó, feszítővas, mentőkötél, terelőkúp, forgalomirányító lámpa, elsősegély-felszerelés) nyerhettek el.

AZ ÖNKÉNTESEK EGYRE TÖBB ESETBEN SEGÍTIK A HIVATÁSOS EGYSÉGEK MUNKÁJÁT

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. A megyei önkéntesek támogatására rendelkezésre álló forrásra tizenhat egyesülettől érkezett pályázat, ők most összesen húszmillió forintnyi eszközparkkal gazdagodtak. A megyében működő önkéntes mentőszervezetek pedig több mint négymillió forint értékben vehettek át a mentéshez szükséges eszközöket. A Csongrád-Csanád megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek évről-éve egyre több esetben segítik a hivatásos egységek munkáját. Vonulásaik száma a 2021-es évhez viszonyítva jelentősen, mintegy negyedével növekedett.. A szabadterületen keletkezett tűzesetekhez pedig az előző évhez képest 133 százalékkal több vonulást hajtottak végre.

AKKORA TERÜLET ÉGETT LE AZ IDEI ÉVBEN, MINT AZ ELŐZŐ ÖT ÉVBEN ÖSSZESEN

Az átadón Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok kiemelte, mekkora segítséget jelent a hivatásos egységeknek az, hogy az év minden napján számíthatnak a megye önkéntes tűzoltóira. Egyben megköszönte, hogy az egyik legfontosabbat, az idejüket szánják arra az önkéntes tűzoltók, hogy másokon segítsenek. Főként a szabadtéri tűzeseteknél és a viharkárok felszámolásában van már hatalmas gyakorlatuk az önkéntes tűzoltóknak, de baleseteknél is egyre gyakrabban végeznek műszaki mentéseket. A szabadtéri tűzesetek száma idén kiugróan magas volt a rendkívüli aszály miatt. 2022-ben az előző évhez képest ötször nagyobb volt a leégett terület nagysága. Akkora terület égett le csak ebben az évben, mint az előző öt év során összesen. Az idei év 536 szabadterületi tűzeseténél több mint 1150 hektárnyi terület égett le. Az egy tűzoltásra eső terület nagysága több mint két hektár volt. Ezek felszámolásában szinte a megyében működő összes önkéntes tűzoltó egyesület részt vett, egészen márciustól októberig érkeztek a szabadtéri tűzesetekkel kapcsolatos bejelentések a szegedi főügyeletre.

IDÉN TÖBB MINT 300 ALKALOMMAL DOLGOZTAK EGYÜTT A MEGYEI HIVATÁSOS ÉS ÖNKÉNTES TŰZOLTÓK A KÁRESETEKNÉL

2022-ben eddig már több mint háromszáz alkalommal dolgoztak együtt a megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a káreseteknél. Például csak a sándorfalvi egyesület tagjai idén hatvan alkalommal nyújtottak segítséget, a mórahalmi egységet pedig összesen nyolcvan alkalommal riasztotta a szegedi főügyelet. A kisteleki egység több mint negyven, a balástyai katasztrófavédelmi kutató-mentőcsoport önkéntesei pedig harmincegy mentésnél segédkeztek a munkálatokban. A kisebb településeket történt baleseteknél és tűzeseteknél sokszor előfordul, hogy ők érnek ki először a helyszínre. A megyénkre jellemző külterületi tanyavilágban sok esetben nagy segítséget jelent helyismeretük. Minden egyesületi tag a szabadidejét feláldozva, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi a beavatkozásokat. Sok esetben – főleg a nyári szabadtéri tűzeseteknél – órákon át támogatják a hivatásos tűzoltók munkáját.    

Fotók: Molnár Krisztina/Csongrád-Csanád MKI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: our website
'Fel a tetejéhez' gomb