Közélet

Novák Katalin a szegedi halászléről, a pedagógusok fizetéséről és Orbán Viktorral való viszonyáról beszélt karácsonyi interjújában

Szegedi halászlé, túrós csusza, kudarcok a konyhában, Zelenszkij, Orbán, pedagógussztrájk, láthatatlanul élő családok, Jelenits tanár úr. Csak néhány téma a sok közül, melyeket karácsonyi interjújában érintett Magyarország első női, egyben szegedi köztársasági elnöke. Novák Katalinnal a TV2 Tények című műsorában beszélgetett Pachmann Péter hétfő este, az egykori Ságváris arról is beszélt, hogyan egyezteti össze az államfői hivatást a családdal.

SZEGEDI CSALÁD, SZEGEDI HALÁSZLÉ, ELNÖKI RÉTESLAPOK

Kulináris témákkal indított Pachmann Péter, az interjú ezen részében többek között az is elhangzott, hogy

  • Novák Katalin inkább sütni, mint főzni szeret,
  • a szegedi halászlé nála szegediként alap, meg persze, a túrós csusza is,
  • karácsonykor nem érdemes a tökéletességen feszengeni, a múltkor például a köztársasági elnöki réteslapok szakadtak össze-vissza.

LÁTHATATLAN CSALÁDOK, TEMPLOMBAN ÉNEKLŐ KISMAMÁK

A konyha-centrikus rajtot keményebb témák követték, mint a szegedi származású Novák Katalin mondta, a kétévnyi koronavírus-járvány után jött a háború és annak minden gazdasági következménye, amelyek a magyarokat is súlyosan érintik, de reményét fejezte ki, hogy a magyar családok legalább ezen a néhány napon tudnak egymásra és a szeretet megélésére koncentrálni a családban.

Novák Katalin elmondta: megérinti, ha nehéz helyzetben, “szinte láthatatlanul” élő magyar családokkal találkozik, vagy épp az, amikor Kárpátalján a beregszászi református templom első adventi istentiszteletén egy kismamát látott énekelni.

Abban, hogy vannak olyanok, akik a háborús helyzetben is mernek és akarnak gyermeket vállalni, egyszerre van ott a mélység, a nehézség, a fájdalom, és a reménység is, amit egy új élet hordoz – magyarázta.

ORBÁNTÓL ZELENSZKIJIG

Két fontos politikusról is szót ejtett Novák Katalin, az egyik az ukrán, a másik a magyar kormányfő volt.

  • Előbb Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt terítéken, mint az államfő magyarázta, azért fogadta el a politikus meghívását az afrikai országoknak szánt gabonaexportról szóló találkozóra, hogy kifejezhesse Ukrajna felé a szolidaritását, és rajta keresztül kapcsolódhasson Magyarország egy ilyen humanitárius akcióhoz. Hozzátette, az ukrán vezetőkkel találkozva megragadta a lehetőséget arra, hogy a kárpátaljai magyarság, mint ukrajnai kisebbség helyzetéről is szóljon, majd a látogatást követően egyenesen Kárpátaljára ment, ahol az advent első vasárnapját a magyar közösséggel ünnepelte. Novák Katalin arról is beszélt, hogy a diplomácia világában számos eszköz van arra, hogy érzékeltesse, amiről úgy gondolja, hogy érzékeltetnie kell, mert az országa érdeke azt kívánja. Közölte: egyet tud érteni a magyar külpolitikával, ő ehhez hozzátenni tud, nem ezzel szemben szeretne menni.
  • A köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel való kapcsolatáról hangsúlyozta: egyenrangú, korrekt viszonyuk van, és örömét fejezte ki, hogy ma Magyarországon az ország két vezetője rendszeresen érdemben tud beszélni egymással.

PEDAGÓGUSSZTRÁJK, TANÁRI FIZETÉSEK

A pedagógussztrájkról szóló kérdésre Novák Katalin azzal válaszolt, hogy Jelenits tanár úr 90 éves születésnapja alkalmából az Új Emberben készített interjúban jó volt olvasnia, hogy egy ízig-vérig pedagógus miként beszél a tanárok szerepének fontosságáról, hogy mennyire nem becsülhetjük meg eléggé azokat, akikre a gyermekeink nevelését bízzuk.

A szülők mellett a pedagógusok jelentik a kulcsot ahhoz, hogy a gyerekeinkből milyen felnőttek válnak – jelentette ki köztársasági elnök.

Mint magyarázta, az álláspontja az, hogy

függetlenül minden európai uniós vagy egyéb forrástól és gazdasági nehézségtől, meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a pedagógusok a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek Magyarországon.

Fotók: Novák Katalin (FB)

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb