Közélet

Új feladatot kapott Lázár János: dohányzásügyi miniszterelnöki biztos lett

Tovább bővült Lázár János hatásköre, igaz, a fizetése nem növekedik ettől – derül ki a Hivatalos Értesítő szerda este megjelent számából, amelynek tanúsága szerint a miniszter a továbbiakban miniszterelnöki biztosként is fog tevékenykedni dohányzással kapcsolatos ügyekben.

Miniszterelnöki biztosként Lázár Jánosnak a következő új feladatai lesznek:

  • Összehangolja az emberi egészségvédelem magas szintje elérésének biztosítása érdekében a dohányzással, illetve a dohánypiaccal összefüggő rövid és középtávú kormányzati stratégia kidolgozását.
  • Áttekinti a területtel összefüggő nemzetközi kötelezettségekből eredő hazai kormányzati feladatok végrehajtásának státuszát, és a feladathoz kapcsolódóan javaslatokat fogalmaz meg akár egyéb nemzetközi kötelezettségek vállalására is.
  • Részt vesz a területtel kapcsolatos hazai és európai uniós álláspont kialakításában a hazai és európai uniós szervek előtt.
  • Részt vesz a közép- és hosszú távú jövedéki és adózási stratégia kidolgozásában.
  • Képviseli a kormány álláspontját hazai, európai uniós és nemzetközi fórumokon a területtel kapcsolatos kérdésekben.
  • Előterjesztéseket készít a feladatkörbe tartozó kérdésekben jogszabályok módosítására, emellett véleményezi az e tárgyban készült kormányzati előterjesztéseket, szakmai anyagokat.

PLUSZ DÍJAZÁST NEM KAP

Lázár János dohányzásüggyel kapcsolatos tevékenységét az általa vezetett tárca, az Építési és Közlekedési Minisztérium szervezetében látja el, titkárság nélkül, plusz díjazást, illetve juttatásokat azonban nem kap az új feladatokért a miniszter. A rendelet szerint az új feladatokat az érintett minisztériumok, szervezetek képviselőivel egyeztetve, valamint a dohánytermék-kiskereskedelem, a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenység és a dohánytermék-nagykereskedők egyes tevékenységei engedélyezésével, hatósági ellenőrzésével, felügyeletével és szabályozásával kapcsolatos feladatokat ellátó önálló szabályozó szervvel egyeztetve látja el. Az Orbán Viktor által szignózott utasítás rögvest hatályba is lépett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb