Mindenmás

2022 utolsó Szeged365 napi pakkja: tavaszi meleggel indul a szilveszter, változik a menetrend a közlekedésben és néhol még fizetős lesz a parkolás Szegeden

Őrület, de ennyi volt, a mai nappal már véget is ér a 2022-es év! Érkezik az utolsó idei napi pakkunk, avagy a Szeged365 reggeli kisokosa, a legfontosabb napindító villámhírekkel. Apropó, azt tudtad, hogy ma biztosan nem fogsz fázni? Most szólunk: délután akár 14 fok is lehet Szegeden!

MAI NÉVNAPOSOK

Kezdjük a mai névnaposokkal! Szerintünk, most nem fogsz meglepődni, de eláruljuk, hogy ma ünnepli névnapját Szilveszter! Mellette még nagyon boldog névnapot kívánunk minden: Ajándék, Darinka, Donáta, Katalin, Katarina, Kitti, Máriusz, Melani, Melánia, és Ubul nevű olvasónknak!

AZ A BIZONYOS UTOLSÓ NAP, AVAGY MA VAN SZILVESZTER

Érdekesség mára: 1687 éve ünnepeljük szilvesztert, amely eredetileg Szent Szilveszter pápa (uralkodott: 314-335) ünnepe, akinek a nevéhez fűződik az egyházi élet megszervezése Rómában, csodatevő erejéről pedig legendák születtek. Az év utolsó napja a reformátusoknál a hálaadás és a számvetés napja. Protestáns vidékeken szokás volt az óév temetése. A családok a templom körül gyülekeztek, néhol a pap beszédet mondott, a hívek hazakísérték, megköszönték egész évi szolgálatát. Néhány tuti tipp, mára:

  • Szilveszterkor és újév napján ha lencsét eszünk az év során sok pénzünk lesz, ha malachúst eszünk, az szerencsét hoz.
  • Szilveszterkor és Újévkor nem szabad baromfihúst enni, mert a csirke hátrafelé kapar, vagyis elkaparja a szerencsénket.
  • A hallal kapcsolatban megoszlanak a vélemények: egyesek szerint a sok pikkely sok pénzt jelent, míg mások úgy vélik, hogy a hallal együtt elúszik a szerencse is.
  • A lencse és a malachús mellett érdemes sokféle rétessel “nyújtani” a gazdagságot. Ugyanakkor azt is tartják, hogy nem szenvedünk hiányt az új évben, ha nem faljuk fel az összes, Szilveszterre készített ételt.
  • Általánosan elfogadott hiedelem, hogy Újév napján tilos a szemetet kivinni a házból (kidobjuk vele együtt a szerencsét is),
  • tilos mosni,
  • de főleg teregetni,
  • és nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan.
  • Január elsején nem mindegy, hogy kit engedünk először a lakásba: a férfiak szerencsét hoznak, a nők épp ellenkezőleg.
  • Azt is jól meg kell gondolni, hogy mit teszünk először újév napján, mert jó eséllyel gyakran tesszük majd ugyanezt egész évben.
  • Régóta szokás az úgynevezett hagymakalendárium: a hónapokat jelképező 12 gerezd fokhagymát, vagy 12 szelet vöröshagymát kell besózni Szilveszter este. Amelyik gerezd reggelre nedves lesz vagy levet ereszt, azt mutatja, hogy abban a hónapban sok eső várható.

TAVASZIAS IDŐJÁRÁS, 14 FOKKAL

Szombaton kezdetben elszórtan előfordulhat kisebb eső, délután viszont már szárazabb idő ígérkezik, de csak délen, délnyugaton süthet ki több órára a nap. Többfelé élénk lehet a déli-délnyugati szél. Napközben igen kellemes, 12-14 fokos maximumokat mérhetünk majd Szegeden.

VÁLTOZIK A MENETREND

Szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. Az SZKT is készül a szilveszter éjszakára, óránként indulnak majd villamosok, trolik és buszok is Szegeden. Mutatjuk a részletes menetrendeket:

RÖVIDÍTETT NYITVATARTÁS, PARKOLÁS

A december 24-éhez hasonlóan december 31-én ismét rövidített nyitvartással kell számolni az üzleteknél Szegeden, jellemzően 16 óráig lehet majd a bevásárlásban gondolkodni. Január elsején azonban a boltok zárva lesznek, másodikán nyitnak újra. Az Árkád Szeged 9:00-14:00 óráig várja a vásárlókat, majd elsején a többi üzlethez hasonlóan zárva tart. Mindezek mellett a Mars téri piac az alábbiak szerint üzemel:

  • december 31-én 12 óráig tart nyitva,
  • január 1-én és 2-án zárva lesz.

A parkoláskor jobb, ha erre figyelsz: ma még jegyet kell váltani 08:00-tól 12:00 óráig a Mars tér, a Boross József u., a Pulcz u., a Csemegi u., a Pozsonyi Ignác u. és a Cserzy Mihály utcák fizető övezethez tartozó területein!

TILOS PETÁRDÁZNI, A TŰZIJÁTÉK MEHET

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok pedig december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók. Mint kiderült,

  • az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14,
  • a 2. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni,
  • míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg és használhatják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb