Mindenmás

Lakástüzek, lángoló tuják, beszorult kutyák: 197 segélyhívás érkezett a tűzoltókhoz szilveszterkor

Az év utolsó napján 197 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 137 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. 48 alkalommal tűz miatt, 89 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Mint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összefoglalójából kiderült, tűzijátékok miatt 37 tűz keletkezett az éjjel. A legtöbbször kigyulladt tujákhoz, kukákhoz és égő tűzijátékmaradványokhoz riasztották a tűzoltókat, de volt ahol autó, vagy épület gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt.

  • Erdőkertesen egy tűzijáték miatt megriadt kutya kerítés és fal közé szorult, a kiérkező tűzoltók szabadították ki a rémült állatot. Két nagytestű kutya egy családi ház garázsa és kerítése közötti húsz centiméteres résbe szorult Budapest XXII. kerületében. Az egyik állat magától ki tudott szabadulni, a másik kutyát a tűzoltók mentették ki.
  • Este fél nyolc körül kigyulladt egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakása a miskolci Középszer utcában. A tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat, majd átvizsgálták az épületet és átszellőztették a füsttel érintett lakásokat. Negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet, közülük többen a helyszínre irányított melegedőbuszban várták, hogy hazatérhessenek. A tűzzel érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember szenvedett füstmérgezést. A tüzet egy erkélyre esett tűzijáték okozhatta.
  • Orosházán és Budapest XI. kerületében is erkélyre esett tűzijáték okozott kisebb tüzet.
  • Nagybajomban egy tíz, Bonyhádon pedig egy húszméteres tujasor gyulladt ki tűzijátékok miatt. Ezek mellett nyolc esetben különálló tuják gyulladtak ki országszerte, de volt ahol bokor, vagy fatuskó égett.
  • Két helyen autó égett tűzijátékok miatt: egy szétbontott autó gyulladt ki egy családi ház udvarán Kecskeméten, a lángok még a közeli családi ház oldalára is átterjedtek. Turán egy kocsi műanyag burkolata gyulladt meg.
  • Bicskén, Újfehértón és Halásziban kocsibeálló égett a tűzijátékok miatt. Győrött két nagyobb méretű fóliasátor gyulladt ki.
  • Tíz esetben közterületen égő tűzijátékmaradványokhoz hívták a tűzoltókat, négy helyszínen pedig hulladéktárolók égtek a pirotechnikai termékek miatt.
  • Nem csak tűzijátékok miatt hívták a tűzoltókat az év utolsó napján: szombat reggel halálra gázolt egy embert a vonat Százhalombattán.
  • Fél kilenckor egy ház melletti fatároló égett Márkházán, a tűz részben a házra is átterjedt. A tüzet feltételezhetően elektromos zárlat okozta, ezért a ház elektromos hálózatának átvizsgálásáig az épület öt lakója rokonokhoz ment.
  • Este hét körül jelzett a szén-monoxid-érzékelő a zalaszentiváni Kisfaludpusztán. A tűzoltók műszeres mérései is kimutatták a kazán mellett és a fürdőszobában a mérgező gázt. Az ott lakó idős ember rokonokhoz került.
  • Este hét körül kigyulladt egy családi ház kéménye Kék településen. A tűzoltók eltávolították az izzó, parázsló részeket és átvizsgálták a kéményt. Mivel a ház fűtése más módon nem volt megoldható, egy embert a szomszédok fogadtak be.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb