BlogKözélet

Szeged365 Újévi Kisokos 2023: Csongrád-Csanád VÁRmegye, rekord drága parkolás, bezárt szegedi intézmények

Boldog Új Évet, Csongrád-Csanád VÁRmegye! Elindult 2023, amely rengeteg újdonságot tartogat, sajnos olyanokat is, amik nem fognak tetszeni. Mától rekord drága a szegedi parkolás, emelkedtek a közösségi közlekedés díjai, bezártak az önkormányzati üzemeltetésű szegedi kulturális intézmények, de nyugalom, végre nekünk, szegedieknek is van főispánunk és megye helyett VÁRmegyénk. Ugye, hogy mennyivel jobb így? Érkezik a Szeged365 Újévi Kisokos 2023-ra, lencsét elő, mutatjuk, mi vár ránk az idén!

BOLDOG ÚJ ÉVET, CSONGRÁD-CSANÁD VÁRMEGYE DICSŐ NÉPE!

Szombat este még Csongrád-Csanád megyében bontottunk pezsgőt, aztán akkorát ment a buli, hogy ma már Csongrád-Csanád vármegyében tértünk magunkhoz. Július 19-én szavazta meg az Országgyűlés,

  • hogy 2023. január 1-től a megyék helyett vármegyék lesznek, így ezentúl Csongrád-Csanád vármegyében írjuk a Szeged365-öt,
  • a kormánybiztosok megnevezése pedig ezentúl főispán lesz.

HOLNAPTÓL A MIÉNK MAGYARORSZÁG LEGDRÁGÁBB PARKOLÁSA

2023. január 1. óta a miénk Magyarország legdrágább parkolása, a zöld zónában történő parkolás 25, a sárgában 50 százalékkal drágul, ezentúl egy óra dekkolás 600 Ft-ba kerül Szeged belvárosában. Mindez természetesen csak hétfőtől érvényes, a vasárnap továbbra is díjmentes a Napfény Városában.

  • a zöld zónában a június 30-ig érvényes 480 Ft-os parkolási díjat előbb 535, majd 600 Ft-ra emelték,
  • a sárgában ez a három szám 220, 245 és 330 Ft, az utóbbi a januártól érvényes díjszabás.

További 2023-as, szegedi újdonság, hogy a város eddig díjmentesen használható utcáinak egy részére is kiterjesztik a fizetős parkolás rendszerét egy tavaly nyáron beadott, Nagy Sándor gazdaságfejlesztési alpolgármester által jegyzett előterjesztés alapján.

2023 nyarán mindezek értelmében

  • a nagykörúton túl egy kék,
  • valamint az újszegedi Torontál térnél és az Erzsébet liget környékén egy lila zónát hoznak létre.

DRÁGUL A SZEGEDI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS, 600 FT EGY TROLI -, VILLAMOS -, ÉS BUSZJEGY, HA A SOFŐRNÉL VESZED MEG

Mától tovább drágul a szegedi közösségi közlekedés,

  • az elővételben váltott vonaljegy 430,
  • az elektronikus úton vagy fedélzeten megvásárolt 500,
  • a direktben, a sofőrnél kért pedig kereken 600 Ft-ba kerül.

Az általános havi bérletért a mostani 8000 helyett 8800 Ft-ot kérnek el, de emelkedik a kisgyermekes (5500 Ft), a nyugdíjas és a tanuló (5280 Ft, mindkettő) bérletek ára is. A Szegedi Közlekedési Kft. vadonatúj, 2023. január 1-től érvényes tarifatáblázatát az alábbi írásunkban találod:

MÁTÓL 232 EZER FORINT A MINIMÁLBÉR, EMELKEDIK A NYUGDÍJ

Orbán Viktor december közepén jelentette be, hogy január 1-től 15 százalékkal megemelik a nyugdíjakat. Az átlagnyugdíj 27 ezer forinttal nő, a nyugdíjasok felének azonban ennél kisebb, legfeljebb 21 ezer forintos emeléssel kell beérnie.

Emelkedik a minimálbér is, hosszas tárgyalások után 16 százalékos emelésben tudtak megegyezni a munkáltatók és szakszervezetek. 2023-ban így bruttó 232 ezer forint lesz a minimálbér. A garantált bérminimum 14 százalékkal, bruttó 296 400 forintra nőtt.

ELJÖTT A SZEGEDI BEZÁRÁS MÁSODIK ÜTEME, MA MÁR NEM NYITOTT KI A MÓRA FERENC MÚZEUM, A BELVÁROSI MOZI ÉS AZ AGÓRA SEM

December 19-én reggel már nem nyitottak ki az önkormányzati üzemeltetésű sportintézmények Szegeden, mint az október 21-én megtartott, rendkívüli rezsiközgyűlésen megszavazták, többek között a Városi Sportcsarnok, az Anna Fürdő és a Tiszavirág Sportuszoda is bezárt ideiglenesen. A második ütem január 1-től következik, mától téli álmot alszik a Belvárosi Mozi, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szent-Györgyi Albert Agóra is.

Az alábbi, önkormányzati fenntartású intézmények ma reggel már nem nyitottak ki, visszatérni csak március 3-án fognak:

  • a Móra Ferenc Múzeum,
  • a Szegedi Nemzeti Színház nagyszínháza,
  • a REÖK Palota (ez a REÖK Cukrászdát nem érinti),
  • a Szent-Györgyi Albert Agóra,
  • a Somogyi-könyvtár és fiókjai,
  • a Kövér Béla Bábszínház,
  • a Belvárosi Mozi,
  • és a Polgármesteri Hivatal.

Vannak kivételek, pontosabban, olyan városi intézmények, amelyek most szintén bezárnak, de a fentieknél hamarabb nyitnak majd ki.

  • A Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza 2023. január 1. és február 15. lesz zárva.
  • Bár a Nagyszínház és a Reök-palota 2023. január 1. és március 3. között zárva tart, a Stefánia 6. szám alatti jegyiroda azonban folyamatosan üzemelni fog.
  • A Somogyi Könyvtár valamennyi épülete zárva van 2022. december 19. napjától, azonban három fiókkönyvtár viszont – az Északvárosi, a Rókusi és az Odesszai – 2023. január 11. napjától már nyitva lesz. 
  • Az IH Rendezvényközpont már február 3-án ki fog nyitni.

VÁLTOZIK AZ ADÓRENDSZER

Több apróbb pontban is módosította a parlament az adórendszert:

  • Az átalányadózóknak idén már csak negyedévente kell járulékbevallást benyújtaniuk, ami könnyítés lehet azoknak, akik a megszüntetett katáról tértek át.
  • Mostantól nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a harminc év alatti anyáknak, a kormány ezzel szeretné még jobban ösztönözni a gyerekvállalást. Korábban már SZJA-mentességet kaptak a 25 évnél fiatalabb munkavállalók, valamint a négy-, vagy többgyerekes nők is.

MEGSZŰNIK A TÖRLESZTÉSI MORATÓRIUM

Jövő évtől megszűnik a hiteltörlesztési moratórium – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter december 13-án, aki azt ígérte, a kormány segítséget nyújt majd a tartozások visszafizetésében.

A miniszter arról is beszélt, hogy szem előtt tartva a lakosság és a vállalkozások megvédését, valamint a gazdasági és inflációs helyzetet, a kormány arról döntött,

  • hogy jogszabályban garantálja, hogy a moratórium kivezetése ellenére az ügyfelek által fizetendő havi törlesztőrészlet 2023 januárjától ne emelkedhessen a moratóriumban való részvétel során felhalmozódó kamatok és díjak miatt;
  • továbbá rögzíti, hogy a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg.

MÁTÓL OTTHON HAGYHATOD A JOGSIT ÉS A FORGALMIT

Nem kell bírságtól tartania azoknak a szegedieknek, aki 2023 januárjától otthon felejtik a jogosítványt vagy a forgalmi engedélyt, ugyanis egy törvénymódosítás szerint ezeket a rendőrök a közúti ellenőrzéskor már elektronikusan is ellenőrizni tudják.

DRÁGUL A PÁLYAMATRICA, NEM IS KICSIT: 71%-OT EMELTEK AZ ÁRÁN

A 2023. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet az idei 46 850 forintnál, a jövő évi éves megyei matricák ára pedig 5720 forint az idei 5450 forint után.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb