Mindenmás

Napi pakk: BUÉK Szeged! Tavaszias idővel és 15 fokkal indul az év első napja, mától hivatalosan is Csongrád-Csanád vármegye lettünk

Boldog új évet kívánunk minden kedves Szeged365 Olvasónak! Eljött 2023 is, egy új év, új reményekkel és nagy változással is megyénk életében, ugyanis mától hivatalosan is Csongrád-Csanád vármegye lettünk. Ne feledd, ma még számíthatsz változásokra a közösségi közlekedésben, valamint január elsejétől ideiglenesen több intézmény is bezárja kapuit. Pihend ki a szilveszteri bulit, indul az év első napja, mi pedig meghoztuk mellé a Napi pakkot!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Fruzsina, Álmos, Bazil, Csoma, Csombor, Eufrozina, Tóbiás és Vazul nevű olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van Újév napja! Szokás volt ilyenkor kora reggel a kútnál mosdani, hogy egész évben frissek legyenek az emberek, de a napi menü sem volt mindegy. Disznóhúst kell enni, mert a disznó előre túrja a szerencsét. Előnyben részesítik ilyenkor a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), abban a hitben, hogy a sok apró mag pénzbőséget jelent a következő esztendőben.
  • Ma van a Béke világnapja.
  • 199 éve megszületett Petőfi Sándor költő. A márciusi ifjak vezéreként és március 15-e egyik hőseként, majd az 1848-49-es szabadságküzdelem mártírjaként a nemzeti legendárium egyik központi alakja lett.
  • 79 éve meghalt Rejtő Jenő író, Fülig Jimmy, Vanek úr megalkotója.
  • 49 éve Magyarországon bevezették a postai irányítószámok rendszerét. 

KORA TAVASZIAS IDŐVEL KÖSZÖNTJÜK AZ ÚJ ÉVET SZEGEDEN, 15 FOK LESZ MA A NAP LEGMELEGEBB ÓRÁIBAN

Kora tavaszias idővel köszöntjük az új évet Szegeden, az Időkép előrejelzése szerint a párás reggelt követően fátyolfelhős-napos időre készülhetünk vasárnap. Gyenge déli szél fogja jellemezni a napunkat, hajnalban 6 fokot mérhetünk majd, napközben viszont 15 fokig is felkúszhat a hőmérséklet.

ÍGY VÁLTOZIK A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS SZEGEDEN AZ ÉV ELSŐ NAPJÁN

Január elsején az autóbuszok valamennyi autóbuszvonalon üzemkezdettől a nyári tanszünetben hétvégéken és ünnepnapokon érvényes menetrend szerint közlekednek, míg a villamosok és trolibuszok üzemkezdettől reggel (általában reggel 8 óra körüli időpontig) ritkított követéssel közlekednek. A járatok reggel 8 óra után a hétvégi menetrend szerint közlekednek.

MÁTÓL HIVATALOSAN IS CSONGRÁD – CSANÁD VÁRMEGYE LETTÜNK

Január 1-jén fontos változás jön: több mint hetven év után ismét vármegyéknek kell nevezni a megyéket. Több száz intézmény és szervezet neve változik meg, táblákat, okiratokat, bélyegzőket kell cserélni. Komoly adminisztratív feladatot jelent a történelmi okokkal indokolt váltás a kormánynak és az önkormányzatoknak is: minden rendeletet, törvényt át kell írni, amelyben a megye szó szerepel – írja a Telex.

MÁTÓL BEZÁR A MÓRA FERENC MÚZEUM, A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ ÉS A BELVÁROSI MOZI

December 19-én reggel már nem nyitottak ki az önkormányzati üzemeltetésű sportintézmények Szegeden, mint az október 21-én megtartott, rendkívüli rezsiközgyűlésen megszavazták, többek között a Városi Sportcsarnok, az Anna Fürdő és a Tiszavirág Sportuszoda is bezárt ideiglenesen. A második ütem január 1-től következik, holnaptól téli álmot alszik majd a Belvárosi Mozi, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szent-Györgyi Albert Agóra is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb