Mindenmás

Szeptember óta nyolcszor ütköztek neki a tram-trainnek Szegeden és Hódmezővásárhelyen, hétszer műszaki hiba, vagy forgalmi akadály akasztotta meg a közlekedését

Szeptembertől tegnapig nyolc baleset és hét műszaki hiba, vagy forgalmi akadály akasztotta meg a félóránként közlekedő vasútvillamos forgalmát Szeged és Hódmezővásárhely között. A Hódpress szerint a baleseteknél legtöbbször a figyelmetlen autósok voltak az okozói. 

A portál szerint szó szerint töretlen az autósok kedve attól, hogy folytassák a tram-trainek önkéntes töréstesztjét Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Tavaly szeptember óta nyolcszor ütköztek vele személygépjárművel, majd egy esetben két szerelvény csattant össze Szegeden, valamin hét alkalommal műszaki hiba, vagy forgalmi akadály miatt vesztegelt, vagy el sem indult egy-egy járat.

VOLT ITT MINDEN, MINT KARÁCSONYKOR

Mutatjuk, hogy fest az összegzés körülbelül, szeptembertől kezdve:

  • 2022. szeptember 22.: A Hódmezővásárhely vasútállomásról 10 óra 1 perckor elindult vasútvillamossal koccant egy személyautó Szegeden az Aradi vértanúk tere és a Bécsi körút megállók között, a Liliom utcánál. A balesetben senki sem sérült meg.
  • 2022. október 6.: Egy autóval karambolozott a tram-train a Bocskai utcai körforgalomnál. A személygépkocsi forgalmi okokból állt meg a sínen, és a villamosvasutas vezetője már hiába fékezett.
  • 2022. november 3.: Két óra alatt tette meg a tram-train a Vásárhely-Szeged közti távot. A késés oka azt volt, hogy a 16.30-kor Vásárhelyről induló tram-train Algyő környékén, nyílt pályán meghibásodott.
  • 2022. november 22: ezen a napon délelőtt a Szeged vasútállomásról 10:45-kor elindult vasútvillamos (33036) forgalmi akadály miatt az Anna-kúttól 20 perces késéssel, csak Rókus vasútállomásig közlekedett, utasai a következő vasútvillamossal (33038) utazhattak tovább Hódmezővásárhely felé.
  • 2022. november 29.: A MÁVinform azt közölte, hogy a Hódmezővásárhely vasútállomásról 5:01-kor Szegedre induló vasútvillamos (33015) nem közlekedett, utasai a következő, a Hódmezővásárhely vasútállomástól 5:30-kor induló vasútvillamossal (33017) utazhattak Szeged felé. A 6:45-ös járat pedig el sem indult.
  • 2022. november 30.: A Hódmezővásárhelyről 14:30-kor a Szeged vasútállomásra indult vasútvillamos (33053) Szegeden, a Boldogasszony sugárúton egy személygépjárművel ütközött – közölte aznap a MÁV.
  • 2022. december 1.: Műszaki hiba miatt nem indult el a Hódmezővásárhely vasútállomástól 7:19-kor Szegedre és a Szeged vasútállomástól 8:22-kor Hódmezővásárhelyre induló vasútvillamos.
  • 2022. december 8.: A Bajcsy utca 24. számú ház előtt egy Volvo személygépkocsi ütközött a vasútvillamossal. A balesetben senki sem sérült meg, de anyagi kár esett.
  • 2022. december 9.: Mentőt kellett hívni a tram-train egyik jegykezelőjéhez. A baleset oka az volt, hogy a szerelvény vezetőjének erősen fékeznie kellett a vásárhelyi Hősök tere közelében, és mert a kalauz éppen jegyet kezelt, ezért nem kapaszkodott, elzuhant és fekvő helyzetben a kocsi lejtős padlóján csúszva, felgyorsulva a vállával olyan nagy erővel csapódott az egyik ajtó melletti korlátba, hogy az kimozdult a helyéről.
  • 2022. december 18.: Összeütközött két tram-train Szeged vasútállomásnál. A megállóban tartózkodó 004-es szerelvénynek ment neki a Gőz utcából az Indóház térre beforduló 011-esnek. A mögötte érkező 2-es villamos ezért a Bem utca villamosmegállóban vesztegelt.
  • 2022. december 20.: Autóval ütközött a tram-train a szegedi Kossuth Lajos sugárúton. Majdnem ugyanitt egy nappal korábban egy villamossal találkozott hasonló körülmények közt egy másik autó.
  • 2022. december 21.: Járműhiba miatt nem indult el a tram-train a vásárhelyi nagyállomásról Szegedre 7:19-kor és a Szeged vasútállomásról Hódmezővásárhelyre 8:22-kor.
  • 2022. december 23.: Személyautó ütközött a tram-trainnal a vásárhelyi Andrássy és a Petőfi utca körforgalmi csomópontjában. A vasútvillamoson senki nem sérült meg. A helyszínelésig a Szeged felől érkező tram-train járatok Hódmezővásárhely Kossuth térig közlekedtek és onnan indultak vissza Szegedre.
  • 2022. december 31.: Másfél órát vesztegelt a tram-train a szegedi Széchenyi téren, miután a Hódmezővásárhelyről Szegedre 11:01-kor elindult vasútvillamos meghibásodott a Széchenyi tér megállóban, és emiatt a Hódmezővásárhelyről 11:30-kor elindult járat csak az Anna-kútig közlekedett. Az elromlott járművet végül egy villamossal tolták el a megállóból.
  • 2023. január 2.: Pechesen kezdődött az újév első munkanapja ugyanis a népkertnél meghibásodott az egyik biztosítóberendezés, így a tram-train – a MÁVinform tájékoztatása szerint – a délben keletkezett hibát 13 órára megjavították. A villamosvasút emiatt 15-30 percet késett. A Vásárhelyről Szeged felől közlekedő járat a Kossuth téri (valójában az Andrássy úton lévő) megállóban várakozott, míg a Szeged felől érkező, de utasokat nem szállító járat megérkezett.

JÓ HÍREK: TOVÁBB SŰRÍTHETIK A MENETRENDET

Tovább sűríthetik a tram-train menetrendjét – ezt Lázár János jelentette be decemberben a Rádió 7 Közös nevező című műsorában. Az építési és közlekedési miniszter arról adott tájékoztatást, hogy vizsgálják a 20 perces követési távolság bevezetését. A tram-train járatsűrítésére már az idei év első felében sor kerülhet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb