Kikapcs

Egy letűnt kor emlékei: ilyen volt városunk a Szegedi Ifjúsági Napok tükrében a 80-as években

Emlékszel még, milyen volt a Huszár Mátyás rakpart az 1980-as években, vagy, hogy milyen uszályok, hajók ringatóztak a Tiszán, vagy arra, milyen volt a Móra park régi szökőkútja? Megannyi kedves emlék városunkról, ami a Szegedi Emlékkereső Facebook csoport bejegyzésében megelevenedik előttünk a legnagyobb múltú hazai fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok 1980-83 között készült képein.

HÁROM KORSZAKOT ÉLT MÁR MEG A SZIN

A Szegedi Ifjúsági Napok története három korszakra osztható. Az első a Kommunista Ifjúsági Szövetség – a fiatalabbak kedvéért az akkori egypártrendszer “uralkodó” pártjának, az MSZMP-nek az ifjúsági szervezete – égisze alatt 1968-tól 1989-ig tartott, majd jött a Szurdi Zsolt-féle rock klubos időszak 2002-ig, amelyet a modern SZIN megjelenése követett, írta a fesztivál hivatalos oldala.

A SZIN EGY ÉVVEL MEGELŐZTE WOODSTOCKOT

A Szegedi Ifjúsági Napok, túl azon, hogy egy évvel megelőzte a világ legismertebb rockfesztiváljaként ismert Woodstock fesztivált, hatalmas lépés volt a hazai ifjúsági kultúra történetében. Az első olyan rendezvény volt, ahol egyszerre többtízezer fiatal gyűlhetett össze, és cenzúra nélkül léphettek fel nem csak a támogatott, de a tűrt, vagy akár tiltott zenekarok is.

1968 UTÁN KERÜLT A TISZA PARTRA A RENDEZVÉNY

Az első ifjúsági napokat a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) támogatásával 1968-ban rendezték a városháza előtt. Az első évben még Karneválnak hívták, és a városháza előtt rendezték a koncerteket. Kiderült, hogy egy helyszín és egy este nem elég. 1968 után került a Tisza-partra a rendezvény. A rakparton 50-100 ezer ember várta a menetet. 1990-től 2002-ig a Rock Klub szervezte a fesztivált. A Dugonics téren és különböző klubokban, a Vidámparkban és a Laposon is zajlott a SZIN.

Forrás: Szegedi Emlékkereső FB csoport/szin.org

Fotók: Básthy Gábor – Szegedi Emlékkereső FB csoport

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb