Mindenmás

Le a kalappal: egy algyői fejlesztés válthatja ki a műanyagokat – a DAT1 néhány hét alatt teljesen lebomlik, mindenféle maradvány nélkül

A műanyagok univerzálissá válásával egyben azok újrafelhasználása, valamint a tetemes mértékben felhalmozódó szeméthegyek kérdése is egyre nagyobb problémát jelent hazánkban. Most egy magyar fejlesztésről futott be hír, pontosabban egy algyőiről, amely komoly reménysugarat jelent.

A magyar illetőségű, algyői Degraway Technologies tette közzé saját hivatalos oldalán a DAT1 névre keresztelt alternatív anyag fontosabb előnyeit, az általa megnyíló lehetőségeket – olvasható az sg.hu oldalon. A cég alapítója, Lajter Péter, nem sokkal később a szakmaverzum.hu portálnak adott interjúban beszélt arról, hogy sikerült valódi áttörést elérniük, ugyanis ezzel a megoldással széles körben kiválthatónak tűnnek a jelenleg használt, igencsak szennyező műanyagok, mivel pedig a fejlesztés kizárólag szerves összetevőkből áll, így nem tartalmaz kőolajszármazékot, a szemétbe kerülés után alig néhány hét alatt teljesen lebomlik, mindenféle maradvány nélkül, ami szintén jelentős előny. 

SZÁMOS TERÜLETEN FELHASZNÁLHATÓ LESZ

Legalább ilyen fontos, hogy az anyag ma már ipari felhasználásra alkalmas, ugyanis gyakorlatilag minden fontosabb magyar és EU-s tanúsítvánnyal rendelkezik, de sikerült a német TÜV minősítését is megszerezni, amit a hivatalos, többnyire angol nyelvű internetes oldalon is kiemelt helyen tüntetnek fel. Az állítás szerint a DAT1 számos eltérő területen felhasználható lesz, legyen szó a csomagolóanyagokról, az egyszer használatos evőeszközökről, a kávékapszulákról, az autóipari alkatrészekről, vagy akár a bútoripari termékekről. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb