Közélet

Most már fix: a magyar állam és a 4iG megvásárolja a Vodafone-t

Aláírták az adásvételi szerződést a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Magyarország) 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról – derült ki a 4iG közleményéből, a tranzakció értéke 660 milliárd forint. A kiadott kommüniké szerint ez volt a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb vállalati felvásárlása,

melynek során

  • az Antenna Hungária 51 százalékos,
  • a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 49 százalékos

közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

A közleményt szemléző Index szerint a Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott, a pénzügyi zárásra várhatóan 2023. január 31-én kerül sor.

“A háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzeteben sem szabad lemondanunk arról, hogy Magyarország versenyképessége, önállósága tovább erősödjön. A Kormány kiemelt célja, hogy a bankszektor, az energiaszektor és a médiaszektort követően többségi nemzeti tulajdon alakuljon ki többek közt olyan nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban is, mint a biztosítási szektor és a távközlés. Ezt szolgálja a Vodafone Magyarország tulajdonrészének megvásárlása, amely tovább erősíti hazánk szuverenitását”

– fogalmazott a témában írt, hétfő reggeli közleményében Nagy Márton gazdaságfeljesztési miniszter.

A politikus szerint az akvizíció révén a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar tulajdonú, piacvezető, „nemzeti bajnok” szerepet betöltő vállalatcsoport jön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, és amely kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújthat a lakossági és vállalati ügyfelek számára. Mint írta, a tranzakció egyúttal hozzájárul a piaci verseny erősödéséhez, a költségek csökkenéséhez, a szolgáltatási színvonal további erősödéséhez, ezáltal további előnyöket biztosítva az ügyfelek részére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb