Közélet

Kizárják az alapítványi egyetemeket az Erasmusból, az SZTE is érintett

Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn – írta a Népszava. A tiltás értelemszerűen a Szegedi Tudományegyetemre is vonatkozik.

Az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén levélben értesítették erről a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat, a tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

A SZEGEDI MELLETT MÉG 20 ALAPÍTVÁNYI EGYETEM MŰKÖDIK AZ ORSZÁGBAN, MINDET ÉRINTI A DÖNTÉS

Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, a Szegedi Tudományegyetem mellett ide tartozik a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem is. Ezek többsége mostanáig jelentős támogatásokban részesült a Brüsszel által közvetlenül vagy közvetve irányított támogatási forrásokból:

Az Európai Bizottság kimutatása szerint 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott.

AZON AKADT KI BRÜSSZEL, HOGY MAGASRANGÚ POLITIKAI TISZTSÉGVISELŐK IS BEKERÜLHETNEK AZ ALAPÍTVÁNYOK VEZETŐ TESTÜLETEIBE

A közösségi finanszírozás leállításáról szóló döntést 2022 december 15-én hozták meg az EU pénzügyminiszterei, amikor korrupciós veszélyekre hivatkozva befagyasztották a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát – számolt be róla a Népszava. Ezzel együtt utasítást adtak arra, hogy az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.

Ezek az oktatási és kulturális intézmények eredetileg azért kerültek az EU célkeresztjébe, mert működési modelljük nem biztosította a közösségi források átlátható kezelését, ugyanis sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak rájuk.

Brüsszeli nyomásra az Országgyűlés tavaly ősszel ugyan módosította a vonatkozó törvényeket, de az Unió figyelmeztetése ellenére sem változtatott azon az előíráson, amely lehetővé teszi, hogy magasrangú politikai tisztségviselők bekerülhessenek az alapítványok vezető testületeibe.

Forrás: Népszava

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb