Közélet

A kormány meghátrált a Pedagógusok Szakszervezete szerint, ők is csatlakoznak az egyhetes sztrájkhoz

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kormány meghátrált, ezért ők is csatlakoznak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által január 23-ától meghirdetett sztrájkhoz – írja közleményében a szakszervezet, hozzátéve, felszólítanak minden oktatásban dolgozót, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben.

Az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a “rendpárti belügyminisztert” a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették – teszi hozzá a szakszervezet közleményében. 

BEISMERI A KORMÁNY, HOGY A TANÁR ANNYIT ENGEDETLENKEDHET, AMENNYIT AKAR

A rendelet indoklása – miszerint a „módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele”. A szakszervezet szerint ez beszédes, ugyanis ezzel beismeri a kormány, hogy például egy kémiaszakos pedagógus annyit engedetlenkedhet, amennyit akar, hiszen úgysem tudnák pótolni az országos tanárhiány miatt.

A HÁBORÚS VESZÉLYHELYZETNEK SEMMI KÖZE AZ OKTATÁSBAN DOLGOZÓK TILTAKOZÁSÁHOZ

A friss rendelettel kapcsolatban a PSZ kijelenti, “a háborús veszélyhelyzetnek eddig sem volt és ezután sem lesz semmi köze az oktatásban dolgozók tiltakozásához”. Hozzáteszik: a rendelet azokra is vonatkozik, akik 2023. január 13-a előtt vettek részt polgári engedetlenségben: a PSZ felhívja a figyelmet, hogy a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb