Közélet

Az SZTE-nek 160 külföldi felsőoktatási intézménnyel van együttműködési megállapodása, ha kell, saját forrásból biztosítják az Erasmus programokat

A QS (Quacquarelli Symonds) rangsor alapján Magyarország legjobb egyeteme az SZTE, ezzel a világ egyetemeinek felső 5%-ban vannak – olvasható az egyetem honlapján, ahol arra is felhívták a figyelmet, hogy 160 külföldi felsőoktatási intézménnyel van együttműködési megállapodásuk, és a külföldi programokat, ösztöndíjakat minden körülmények között finanszírozzák majd a jövőben, akár saját forrásaiból is. Mindezt arra adhatták válaszul, hogy a napokban berobbant a hír: kizárják az alapítványi egyetemeket az Erasmusból.

Az egyetem azt is írja, hogy a nemzetköziesítést már az 1930-as évek elején megkezdték, a diákok a Klebelsberg alapította ösztöndíjprogramok keretében bejárták Európát, Szegeden pedig neves külföldi és külföldről hazahívott professzorok oktattak, mint például a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, az egyetem korábbi rektora.

ÉVENTE 500 DIÁK TÖLT ÖSZTÖNDÍJJAL FÉL ÉVET VALAMELY EURÓPAI EGYETEMEN

“Napjainkra több mint 160 külföldi felsőoktatási intézménnyel van együttműködési megállapodásunk. Az idegen nyelvű képzéseink 1985-ben indultak. Több mint 70 képzésünk érhető el idegen nyelven, többségében angolul, de kínálunk francia és német nyelvű képzéseket is. Multikulturális egyetemként diákjaink több mint 20%-a külföldi” – tették hozzá, majd kiemelték, hogy 1998 óta vesznek részt az európai hallgatói mobilitási programban (Erasmus), 12 kar hallgatói 36 ország 556 európai partneregyetemén tanulhatnak. Évente mintegy 500 diák tölt ösztöndíjjal fél évet szakterületének megfelelő részképzésen valamely európai egyetemen, és csaknem ugyanennyi külföldi diákot fogadnak a szegedi intézményekben.

A PROGRAMOKAT FINANSZÍROZZÁK A JÖVŐBEN IS

Az egyetem azt is kiemelte, hogy több mint 100 magasan jegyzett Európán kívüli egyetemmel van kétoldalú megállapodása diákcsere-és ösztöndíj-programokról. Az SGroup nemzetközi egyetemi innovációs hálózat egyedüli magyar tagjaként évente 70-80 diák vesz részt Európán kívüli mobilitási programokban, észak-és dél- amerikai, japán, kínai és ausztrál egyetemek hallgatóival együtt. A csak az SZTE-n elérhető lehetőségeken belül az alábbiakat emelik ki:

  • EUGLOH egyetemi szövetséget, amelyben 9 európai egyetem csaknem 300 ezer hallgatója vesz részt. Féléves vagy rövidebb, kurzus-jellegű jelenléti és online programokra jelentkezhetnek a hallgatók, akik francia, német, norvég, portugál, spanyol, svéd és szerb oktatók és egyetemisták társaságában fejlődhetnek. A szerzett kreditek a tanulmányaikba is beszámíthatók. A program célja, hogy a tag-egyetemek minél több közös képzést indítsanak és néhány éven belül akár közös diplomákat adhassanak ki.
  • a világ legnagyobb oktatási platformját, a Courserát, melynek fizetős, és különböző kurzusokon igazolásokat, diplomákat kiadó oktatásaihoz egyetemünk minden hallgatója ingyen férhet hozzá! Az itt teljesített kurzusok is beszámítanak az egyetemi tanulmányokba – így például a Google és az IBM tanfolyamai vagy a Stanford és a Yale kurzusai.

A Szegedi Tudományegyetem valamint annak fenntartója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány a fenti programokat, ösztöndíjakat minden körülmények között finanszírozza a jövőben is, akár saját forrásaiból, mivel a hallgatók nemzetközi tapasztalatszerzésének elősegítése küldetésük kiemelt része.

KIZÁRJÁK AZ ALAPÍTVÁNYI EGYETEMEKET AZ ERASMUSBÓL

Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. A tiltás értelemszerűen a Szegedi Tudományegyetemre is vonatkozik.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: find more information
'Fel a tetejéhez' gomb