Közélet

Vásárhely is beállt a sorba: enyhe volt a november, nyolcmilliós kötbért kapott a nyakába a helyi távhős cég

Hódmezővásárhelyen a várnál kevesebb gázt fogyasztottak az enyhe időjárás miatt, ezért kell nyolcmilliós kötbért fizetnie a távfűtést szolgáltató cégnek novemberre. A decemberi számla a napokban várható – írja a Hódpess.

A szegedi Hőszolgáltató Kft. a múlt év végének enyhe időjárása miatt 190 milliós kötbért fizet az állami energiakereskedőnek, mert kevesebb gázt fogyasztott az előre tervezettnél, de szinte ugyanez a helyzet Miskolcon is. Mint ma kiderült, Hódmezővásárhely is beállt a sorba, itt 8 milliót kell büntetésként fizetni.

KÖZINTÉZMÉNYEKET, ISKOLÁKAT ÉS A KÓRHÁZAT IS TÁVFŰTÉSSEL MELEGÍTIK

A Hódpress szerint azt még senki sem tudja mekkora kötbért kell majd fizetnie a távfűtés földgázfelhasználása után decemberre, de gyanítható, hogy az viszonylag enyhe november után fizetendő nyolcmillió forint után a szintén enyhe decemberre sem lesz az olyan kiugróan magas, mint Miskolcnak vagy Szegednek kell kinyögnie.

“Közel háromezer lakásban és illetve számos közintézményben, iskolákban, óvodákban, önkormányzati fenntartású intézményekben és a kórházban is szolgáltatjuk a távfűtést. Minden évben megkötjük a földgázbeszerzéssel kapcsolatban a szerződést, most 14 ezer Gigajoule mennyiséget kötöttünk le. A szerződésünkben volt egy 25 százalékos tolerancia sáv, ami azt jelenti, hogy a szerződésben lekötött mennyiségnél ennyivel kisebb vagy ennyivel nagyobb felhasználás esetén sem kötbért nem kellett fizetnünk, sem drágább összeget sem kelletti fizetnünk” – mondta Varga Ferenc.

DECEMBERRE IS KÖTBÉRT KELL MAJD FIZETNI

A HVSZ Zrt. távfűtési részegység vezetője hozzátette: Vásárhelyen geotermikus alapú a távfűtő rendszer, ezért novemberben nem kellett az előszerződött mennyiségű gázzal ráfűteni a termálvízre, ugyanis enyhe volt az időjárás és a felhasználók, is takarékoskodtak a fűtéssel. Ezért azonban novemberben úgynevezett „alulfogyasztás” történt földgázból, s decemberben meg is érkezett emiatt a nyolcmilliós kötbér. A HVSZ Zrt. és a földgázt biztosító MVM Next között havi elszámolás van, így a napokban várhatóan megérkezik majd a decemberi számla is. Vásárhelyen arra számítanak, hogy mert decemberben sem kellett elfogyasztani a földgázból a lekötött mennyiséget, így újabb kötbért kell majd fizetniük.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb