Mindenmás

Koccanás volt a Rókusi körútnál, a vármegyei rendőrök az óvatos közlekedésre hívják fel a figyelmet a csapadékos időjárás miatt

A péntek délelőtti hóesés és csapadékos időjárás megtette a hatását, dél körül két autó koccant össze a Szatymazi utca es a Rókusi körút sarkán – tájékoztatta szerkesztőségünket Andrea olvasónk, aki azt is írta, hogy a helyszínelés miatt egy sávon haladt a forgalom. A hasonló balesetek elkerülése érdekében a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság most néhány jótanáccsal látta el a közlekedőket.

Mint a police.hu-n kiemelték, az előrejelzések változó halmazállapotú csapadékra figyelmeztetnek Csongrád-Csanád vármegyében. A fagypont közeli hőmérséklet, a napokon át jelenlévő nedvesség, amely hol csapadék (eső, ónos eső, és hó) formájában, hol köd, illetve az ebből adódó lecsapódó pára, kockázati tényezők a közlekedésben. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság ezért néhány jótanácsra hívja fel a figyelmet.

Vezess óvatosan! A biztonságos közlekedés és a Szeged365 közlekedési információk támogatója Szeged újgenerációs burkolócége, az ATTRECT BAU.

A JÁRMŰVEZETŐK NEM AZ IDŐJÁRÁSI ÚTVISZONYOKNAK MEGFELELŐEN VEZETNEK, AMI BALESETET OKOZHAT

Mint tovább írják, ebben az évszakban a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Fontos ezért szem előtt tartani:

  • A csúszós úton a járművezetőknek számolnia kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is fokozott óvatosságot követel.
  • Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így rossz manőverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatók.
  • Hiába halad a sofőr a számára megszokott útvonalon, hiába nem hajt gyorsan, az a kanyarsebesség, amely száraz úton nem jelent kihívást, ilyen útviszonyok mellet túl sok lehet.
  • Előfordulhat, hogy a mérsékelt sebesség mellett is megcsúszik a jármű, ilyenkor kerülni kell a hirtelen fékezést vagy a pánikszerű, durva kormánymozdulatokat.
  • Gázelvétellel, motorfékkel, óvatos kormányzással, újbóli enyhe gázadással, visszanyerhető a gépjármű feletti uralom.
  • A száraz és csúszós utak hirtelen válthatják egymást néhány kilóméteres útszakaszon vagy településen belül is.
  • Gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a kézi jégkaparó, a jégoldó spray, a téli ablakmosó folyadék és a megfelelően működő páramentesítő.
  • Előfordulhat, hogy nem érdemes kockáztatni és biztonságosabb, ha más tömegközlekedési eszközökkel indulunk útnak.
  • Természetesen nagyon fontos, hogy a jármű fel legyen szerelve korszerű biztonságtechnikai eszközökkel, de a megfontolt, előrelátó vezetési mentalitást semmi nem helyettesíti.

Kulcsszavak ilyenkor: körültekintés, óvatosság és türelem – tették hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb