Közélet

Pedagógusnak készülő diákoknak hirdet ösztöndíjprogramot az SZTE és a GFE – így csökkentenék a tanárhiányt hazánkban

Pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem. A Zirzen Janka programmal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény. A havi 100 000 forintos ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azon felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem, vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely nappali tagozatos pedagógusképzésére – tájékoztatta pénteken szerkesztőségünket az egyetem.

“A Szegedi Tudományegyetem a dél-alföldi régió meghatározó felsőoktatási intézményeként aktív szerepet vállal a térség társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődésében. Célunk, hogy a pedagógusképzésben tanulók létszámát növeljük és támogatást nyújtsunk a pályán való elinduláshoz, a pályán maradáshoz” – fogalmazott Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

50 HALLGATÓ KAPHAT ILYEN ÖSZTÖNDÍJAT

Az oktatási rektorhelyettes hozzátette: a Zirzen Janka ösztöndíjprogrammal egy speciális pedagógus életpályamodellt hoztak létre, hiszen a támogatásra az SZTE-re első helyen jelentkező középiskolások tanulmányaik megkezdését követően felmenő rendszerben, elkövetkezendő egyetemi éveik alatt, egészen a diploma megszerzéséig, folyamatosan  pályázhatnak. A Szegedi Tudományegyetem a 2023/2024-es tanévben 50 hallgató számára nyújt megpályázható ösztöndíjat, ez plusz 50 pedagógushallgató felvételét jelenti.

A GÁL FERENC EGYETEMEN 15-EN KAPNAK MAJD ÖSZTÖNDÍJAT

Prof. Dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora elmondta: az intézmény örömmel vesz részt, félévenként 15 ösztöndíjjal a program elindításában. “A Szeged-Csanádi Egyházmegye egyetemeként büszkén követjük az egyházi oktatás-nevelés csaknem ezer éve, Szent Gellért püspök által megteremtett hagyományait. A közel 100 éve Temesvárról Szegedre települt intézmény az elmúlt évtizedben egyetemi rangot nyert. A délkelet-magyarországi régióban számos világi képzéssel kiegészülve szolgálja a magas színvonalú, biztos erkölcsi alapokon álló szakemberek képzését, továbbképzését a gyermeknevelés, oktatás, egészségügyi és szociális munka, családsegítés, idősgondozás és az etikus gazdálkodás területein. A Szegedi Tudományegyetemmel közösen létrehozott ösztöndíjprogrammal szándékaink szerint hozzájárulunk a régiónkban, vagy azon kívül, a pedagógus pályára készülő fiatalok élethivatása megerősítéséhez, megtartásához és elmélyítéséhez. Az ösztöndíjat elnyerő hallgatók magas színvonalú, versenyképes elméleti tudásuk megszerzése mellett, a Gál Ferenc Egyetem oktatói, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye területén működő katolikus, evangélikus és református oktatási-nevelési intézmények tanár és diák közösségei segítségével, biztos erkölcsi megalapozással készülnek fel választott hivatásuk sikeres művelésére” – fogalmazott Prof. Dr. Dux László.

PÁLYÁZNI KELL MINDEN FÉLÉVBEN

Az egyetem kiemelte, hogy az ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azok a felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem, vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely pedagógusképzésére. Az ösztöndíj összege havi 100 000 Ft, amely pályázat útján nyerhető el. Az ösztöndíjas jogviszony időtartama egy tanulmányi félév (5 hónap), amely minden félévben újra pályázható. A program pilot formában a dél-alföldi régióban valósul meg, a két egyetem, az evangélikus, a katolikus és a református egyházak, az általuk fenntartott köznevelési intézmények, az SZTE Junior Akadémia, a Tanítsunk Magyarországért mentorprogram, valamint a Mathias Corvinus Collegium szegedi központjának együttműködésében.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb