Közélet

„Puszild meg a f@st!” – videón alázták az ápoltat a nagymágocsi kastélyotthonban, szexuális zaklatás miatt is nyomoz a rendőrség (18+)

Több olyan videót is kapott az Átlátszó, amiken ápoltakat aláznak meg gondozók a Csongrád-Csanád vármegyei Nagymágocson működő szociális otthonban. A rendőrség több ügyben is nyomoz, az egyik esetről azt az információt kapta a portál, hogy egy gondozó szexuálisan zaklathatott férfiakat, nőket, időseket.

Mint az oknyomozó portál írta, olyan videókat kaptak, amelyeken az ápoltat az ápoló labdával dobálja fejbe vagy éppen pofozza, továbbá az alábbi mondatok hangzanak el:

  • „Adjál neki egy puszit. Puszild meg a f@st”
  • „Egy fogad van, azt is a tombolán nyerted”.
  • „Sintér vagy Sanyi”

Az intézmény egy közel 3 ezer lakosú nagyközségben, a Szegedtől 50 kilométerre lévő Nagymágocson van. Itt, a 19. században épült neobarokk stílusú egykori Károlyi-kastélyban működik az állami fenntartású otthon, ahol egészségi állapotuk miatt segítségre szorulók laknak.

ÁTLÁTSZÓ: NEM ELŐSZÖR VAN GOND AZ OTTHONNAL

Az Átlátszó szerint nem újkeletű hír, hogy gond van az intézménnyel, mint írták, egy ágyon ülő férfi megalázásának videója tavaly eljutott a TASZ-hoz is. Akkor a jogvédő szervezet a 444.hu-n publikált az esetről, de a helyet nem nevezték meg. A cikk szerint 2021-ben hozzájutottak néhány videóhoz, amelyen egy értelmi sérült férfit bántalmaznak egy dél-alföldi tömegintézményben. Fellépésükre a bántalmazó dolgozót azonnal kirúgták és feljelentést tettek ellene. A TASZ szerint hiába ajánlottak ügyvédet az áldozat törvényes képviselőjének, a gyámhivatal megakadályozta, hogy a kiszolgáltatott férfi érdemi segítséget kapjon, az esetnek pedig semmiféle folytatása nem lett a 2022 januári 444-cikken kívül.

A FÉRFIAK NEMI SZERVÉHEZ NYÚLT, A NŐKET AKTUSRA KÉNYSZERÍTETTE

A fentieken túl egy szexuális jellegű attrocitásról is írt az Átlátszó:

„Az egyik gondozó a Támogatott Lakhatás nevű lakóotthonban dolgozott. Ez az otthon is a kastélyotthonhoz tartozik. A gondozó szexuálisan zaklathatta a pszichiátriai betegeket, férfiakat és nőket vegyesen. A férfiak nemi szervéhez nyúlt, a nőket aktusra kényszerítette, időseket is”

– írta a portál.

REAGÁLT A FENNTARTÓ, NYOMOZ A RENDŐRSÉG

A január 19-én megjelent írás kapcsán az intézmény nem, de a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság válaszolt, akik azt írták, mindkét esetről tudomásuk van, az intézményvezető a munkáltatói intézkedésekkel párhuzamosan haladéktalanul megtette a feljelentéseket az illetékes rendőrkapitányságon. Mindkét feljelentés nyomán az illetékes hatóság a nyomozást elrendelte – áll a válaszlevélben.

Az Átlátszó megkeresésére a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya azt írta a szexuális zaklatással kapcsolatban, hogy

„A Szentesi Rendőrkapitányságon 2021. decemberében indult eljárás emberi méltóságot sértő szeméremsértés vétség gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Az ügy jelenleg is folyamatban van”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb