Közélet

Csák János: a magyar kultúrában az a lényeg, hogy elfogadjuk, nem az ember a végső ítélő, van nálunk nagyobb erő

A polgári kormány a kultúrát nem szűk értelemben veszi, tehát nem csak művészeti alkotásokat, festményeket vagy zenei előadásokat ért rajta, mert a kultúra maga az életmódunk, az észjárásunk – mondta Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Csák János a magyar kultúra napján elhangzott interjúban hangsúlyozta, hogy a világban rengeteg a változás, “nekünk azt kell világosan látnunk, hogy mi az, amit meg akarunk őrizni és mi az, amiben alkalmazkodnunk kell a változásokhoz”. Hozzátette: szükség van a kultúra innovációjára, amihez pedig innovációs kultúrára van szükség.

“ISTEN, CSALÁD, HAZA HÁROMSZÖG SZÁMUNKRA MINDIG A TÚLÉLÉST JELENTETTE”

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy egy nemzetállam kulturális miniszterének az is a feladta, hogy az ideák versengését fenntartsa. Elmondta, az elmúlt 1100 évben bármilyen viharos is volt a történelmünk, az Isten, család, haza háromszög számunkra a túlélést jelentette. Mert családok nélkül nincs nemzet, nemzet nélkül pedig nincsenek családok. A miniszter rámutatott: a magyar kultúrában az a lényeg, hogy elfogadjuk, “nem az ember a végső ítélő, van nálunk nagyobb erő”. Ezért a kormány mindent megtesz, hogy a családok erősödjenek, és a családon belül a kötődés létrejöhessen, mert aki tud kötődni, az tud nagyobb entitásokhoz is kötődni, így a nemzethez. Nemzetre pedig azért van szükség, mert közös erővel tudjuk biztosítani hazánk békéjét és biztonságát – mondta.

“A KORMÁNY CÉLJA, HOGY A CSALÁDOKNAK KISZÁMÍTHATÓ JÖVŐKÉPET ADJON”

A kulturális és innovációs miniszter kifejtette: a kormánynak az a célja, hogy a családoknak több szempontból is kiszámítható jövőképet tudjon nyújtani.

  • Az egyik az, hogy ahol vágynak gyermekre, ott a gyermek születhessen meg, lehetőleg minél előbb, mert akkor van esély arra, hogy második vagy harmadik gyermek is születhessen.
  • A második szempont az, hogy a gyermekvállalás ne legyen anyagi teher.
  • A harmadik pedig az, hogy segítsék azokat a szülőket is, akik otthon szeretnének maradni a gyermekkel és azokat is, akik vissza szeretnének menni dolgozni – mondta.
        

“AZ ELMÚLT 5 ÉVBEN ELKEZDŐDÖTT MODELLVÁLTÁS NYOMÁN A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKNÉL ÓRIÁSI JAVULÁS VAN”

Csák János az Erasmus ösztöndíjprogramra és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramra kitérve kiemelte, hogy meglátása szerint lesz megegyezés a kormány és az Európai Bizottság között az alapítványi fenntartással működő egyetemek esetében. A miniszter kiemelte: ahogy a távközlési szektorban, az energiaiparban és a bankszektorban végbement változások nyomán e három terület ma már világszínvonalú szolgáltatásokat nyújt idehaza, úgy azt látja, hogy az elmúlt öt évben elkezdődött modellváltás nyomán a felsőoktatási intézményeknél is “óriási javulás van”. Mind a publikációk, mind a hazai és külföldi hallgatók számában és különféle nemzetközi rangsorokon is előrelépés történt, mert mind a három területen gyors és előremutató eredmények születtek – sorolta.

“HA NEM LESZ VALAMILYEN KARDINÁLIS VÁLTOZÁS, EZT AZ ÉVET MIND MAGYARORSZÁG, MIND AZ EURÓPAI UNIÓ KEZELNI TUDJA”

Csák János beszélt arról is, hogy a területéhez tartozó intézmények szinte mindegyike képes volt az energiatakarékosságra. Hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború és a felborult energiapiac miatt nagy a bizonytalanság, de úgy látja, hogy ha nem lesz valamilyen kardinális változás vagy nem eszkalálódik a háború, akkor “ezt az évet mind Magyarország, mind az Európai Unió kezelni tudja”.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA ALKALMÁBÓL KÖZÖS HIMNUSZ SZAVALÁST HIRDETTEK

A miniszter szólt arról, hogy vasárnap, a magyar kultúra napján délután öt órára közös Himnusz szavalást hirdettek a Kárpát-medence és a világ magyarsága számára. A programmal nemcsak “tiszteletünket tesszük egy nagy alkotó zseni műve előtt, hanem bizonyítjuk, hogy ma is egy közösség vagyunk, ma is vannak közös értékeink, és ez maga a kultúránk” – fogalmazott a miniszter.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb