KikapcsSzegedi ArcokVideo365

„Nekem ez az utam, nekem ezt kell csinálni” – Concept néven, extravagáns formában születik újjá a Propeller Bisztró, felújítás közben lestünk be a Kölcsey utcai étterembe

Nagy a sürgés – forgás, a fúrás, kopácsolás a Kölcsey utcai Propeller Bisztróban. A Jókai bableveséről és töltött káposztájáról ismert belvárosi étteremben javában zajlik a felújítás, ahová a munkálatok kellős közepén lestünk be. S miközben körülöttünk a szakemberek kalapáltak és flexeltek, Csorba Józseffel, a legendás vendéglátóhely egykori alapítójával és Holecska Norberttel, a Concept néven újjászülető Propeller tulajdonosával beszélgettünk…

…egy extravagáns újjászületésről,
…az AN-2 Ancsa falra szerelt és azóta leszerelt propelleréről,
…kollegalitásról,
…küldetéstudatról,
…közben teljes gőzzel ment a felújítás, flexelés, pakolászás, az építőipari és vendéglátós rock ’n roll!

PONT AKKOR SZERELTÉK LE AZ ANCSA-PROPELLERT, AMIKOR BETETTÜK A LÁBUNKAT

Megérkezésünkkor még éppen láthattuk a falon az ikonikus propellert, amely előtt már hatalmas állványon, annak leszerelésén dolgoztak a szakemberek. A régi Propellertől való e jelképes búcsú pillanataiban József, a korábbi tulajdonos felidézte, hogyan is kezdődött a vendéglátóhely évtizedekre visszatekintő története. Mint mesélte, egy nagyon jó barátjától vette meg anno a helyet, aki hozzá hasonlóan egy vitorlázó repülőgép tulajdonosaként a repüléssel foglalkozott. Mikor társtulajdonosként beszállt az üzletbe felújították a helyet, mely ezt követően Propeller néven vált ismertté.

A nevéhez hűen pedig a bisztró falára felkerült az ikonikus repülőgép propeller is, egy An-2-es típusú mezőgazdasági repülőgép légcsavarja.
„A saját álmaimat szerettem volna itt megvalósítani, reméltem, hogy egy kedvenc törzshelyévé válik majd a szegedieknek, ami úgy gondolom, teljesült is. A későbbiekben egyre erősebb szerepet kapott az éttermi funkció, s akkor került bele 2018-ban Norbi barátom a képbe. Először társtulajdonosként, a jövőben pedig egyedüli tulajdonosként ő viszi tovább a hely üzemeltetését meghagyva, illetve továbbgondolva az eddig is magyaros ételeiről ismert étlapot” – magyarázta az alapító.

TELJESEN ÚJJÁSZÜLETIK A JÓ ÖREG PROPI, AMELY TRENDI, DIVATOS KÖNTÖST KAP FEL

Holecska Norbert szakmai tudását beleadva fejlesztette tovább az étlapot, újította fel a konyhát, így a hely söröző jellege mellett klasszikus magyaros ételeivel is gyorsan belopta magát a szegediek és a turisták szívébe.
„Úgy hozta az élet, hogy Józsi továbbáll, de a jövőben is a Propeller múltja előtt tisztelegve gondoltam tovább a hely működését. Az étterem egy új névvel, új dizájnnal, teljeskörű felújítást követően fog megnyílni a vendégek előtt, ami reményeim szerint el fogja majd nyerni a szegediek tetszését” – árulta el Norbi.

Miközben a munkások fúrtak – faragtak körülöttünk, Norbi abba is beavatott bennünket, hogyan fog megújulni az egykori Propeller, a jövőbeni Concept. Mint mondta, a cél a söröző jelleg mellett az éttermi vonal tovább erősítése, ennek megfelelően teljesen megújulnak a belső terek, új bútorzatot kap az étterem, de ez még nem minden, a légtechnikától kezdve a burkolaton át, a fűtésrendszerig minden újjászületik. Sőt, a Concept leendő vendégei új étlapból és borlapból is választhatnak majd.

AHÁNY TÁJEGYSÉG, ANNYI FOGÁS

„A Concept név az új menüben kialakított koncepciónkra utal. A magyaros vonalra építve, amit idáig is képviseltünk, a különböző tájegységek kínálata is megjelenik az étlapon, így elhozzuk a vendégeinknek az erdélyi, felvidéki és délvidéki konyha ízeit. Természetesen megmaradnak a már jól bevált magyaros ételeink, a finom töltött káposzta, a pacal és marha pörköltek és a nagyon finom Jókai bablevesünk, amelyek eddig is nagy sikernek örvendtek a vendégeink körében” – avatott be bennünket Norbi, majd azt is elárulta, neves séfekkel tervezik felvenni a kapcsolatot, akiknek receptjei alapján a Concept csapata új ételekkel kényeztetheti a szegediek hasát.

“EGYETLEN DOLGOZÓT SEM KÜLDTÜNK EL A COVID ALATT”

Norbi azt is elárulta, a volt Propeller és a hamarosan nyíló Concept személyzetét egy összetartó csapat alkotja, akik az elmúlt évek nehézségei ellenére is kitartottak az étterem mellett. „Egyetlenegy dolgozót sem küldtünk el a Covid alatt. Összehúztuk a nadrágszíjat és minden munkát, amit csak tudtunk, felosztottunk magunk között. A felszolgáló kollégák beálltak a konyhába mosogatni, akinek megvolt hozzá a szakmai tudása, azok besegítettek az ételek elkészítésébe, más kollégák futárkodtak. Nehéz volt az az időszak, de úgy érzem, így jól tudtunk kijönni belőle” – emlékezett vissza Norbi.

“EZ AZ UTAM, NEKEM EZT KELL CSINÁLNI”

Mint beszélgetőpartnerünk elmondta, az energiaválság viszont keményebb, mint amilyen a Covid volt. „Biztosan nehéz lesz ez a 2023-as év, kemény időszak lesz mindenkinek, de nekem ez az életem, a vendéglátás, ez az utam, nekem ezt kell csinálni és nem adhatom fel. Nagyon sok dolgozóm van és felelősséggel tartozok irántuk, nem tudom elengedni a kezüket, muszáj őket munkával ellátnom. Nagyon kitartóak, megbízhatóak, nagyon sokat köszönhetek nekik, így együtt összedolgozva állandó minőséget tudtunk mindig produkálni. Nagyon jó csapatom van, büszke vagyok rájuk” – zárta gondolatait Norbi.

Kíváncsi vagy, hogyan születik újjá divatos, bisztrós szellemiségben a Propeller, ami igazából már Concept?

Mutatjuk, Magyar Andor kollégánk kopácsolós-pakolós videóján keresztül Te is beleshetsz, hogyan áll a felújítás, khm, újjászületés:

A hamarosan érkező nyitást követően a magyar konyha klasszikusait, vagány, izgalmas köntösben itt fogod megtalálni:
Concept Bistro
Szeged, Kölcsey u. 6.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb